Svet

Moć Rusije sve više raste u zemljama u razvoju: Neutralne i neopredeljene države okreću leđa SAD

Neutralne ili geopolitički neopredeljene zemlje sve više se okreću Rusiji, tvrde analitičari
Moć Rusije sve više raste u zemljama u razvoju: Neutralne i neopredeljene države okreću leđa SAD© Tanjug/AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi

Ruska sfera uticaja raste kako diplomatski napori Moskve dobijaju na elanu, a zapadne sile ne uspevaju da se suprotstave "narativima" Kremlja, tvrde zapadni analitičari.

Izveštaj obaveštajne jedinice "Ekonomista" (EIU) ranije ovog meseca ukazao je da je neto podrška Rusiji porasla od početka Specijalne vojne operacije, pošto je Moskva "pojačala ofanzivu diplomatskog šarmiranja" na prethodno neutralne ili geopolitički nesvrstane zemlje.

Procenjujući primenu sankcija, obrasce glasanja u UN, domaće političke trendove i zvanične izjave uz ekonomske, političke, vojne i istorijske veze, EIU je primetio značajan porast u broju zemalja koje sada naginju Rusiji — sa 29 prošle godine na 35 danas.

"Kina je i dalje najznačajnija zemlja u ovoj kategoriji, ali druge zemlje u razvoju (posebno Južna Afrika, Mali i Burkina Faso) su takođe prešle u ovu grupu, koja čini 33 odsto svetske populacije", navodi se u izveštaju EIU, dodajući ove trendovi ističu sve veći uticaj Rusije u Africi.

Kineski predsednik Si Đinping sastao se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi ranije ovog meseca i dvojica lidera su obećala da će produbiti ekonomske veze. Sa druge strane Južna Afrika je u februaru održala zajedničke vojne vežbe sa Rusijom i Kinom, poručivši da neće okrenuti leđa prijateljima.

EIU je saopštio da je broj neutralnih zemalja porastao sa 32 na 35, što sada predstavlja skoro 31 odsto svetske populacije.

"Neke zemlje koje su prethodno bile orijentisane prema Zapadu, uključujući Kolumbiju, Tursku i Katar, prešle su u ovu kategoriju jer njihove vlade nastoje da izvuku ekonomske koristi od angažovanja sa obe strane", tvrde iz EIU. "Međutim, i Rusija i Kina povećavaju prednost u regrutovanju onih zemalja koje su nesvrstane i neutralne."

Nasuprot tome, broj zemalja koje aktivno osuđuju Rusiju pao je sa 131 na 122. Blok koji predvode SAD i Evropska unija, uključujući "zapadno orijentisane" zemlje, predstavlja oko 36 odsto svetske populacije, navodi se u izveštaju. Međutim, ovaj blok takođe predstavlja nešto manje od 68 odsto globalnog BDP-a.

"Ruska propaganda u zemljama u razvoju funkcioniše izuzetno dobro, podstičući ogorčenost prema bivšim kolonijalnim silama, a rekla bih i da hrani ideju da sankcije zapadnih zemalja podstiču globalnu nesigurnost hrane, globalnu energetsku nesigurnost, posebno u zemljama u razvoju", rekla je Si-En-Bi-Siju direktorka EIU Agata Demarais.

Demarais je navela i da je na Globalnom jugu uočeno "licemerje" Zapada u osudama Rusije, s obzirom na istoriju zapadnih vojnih intervencija.

Rusija i Kina sada se sve više predstavljaju zemljama u razvoju kao alternativa Zapadu, kao ekonomski i vojni partneri, jer ni jedna ni druga ne postavljaju zahteve u vezi sa demokratijom ili ljudskim pravima diplomatskim odnosima, navela je ona.

"Nedostaje spremnost da se prizna da ljudi možda ne razmišljaju kao mi, i to je zaista zabrinjavajuće", kaže je Demarais. Zapadni lideri "razmišljaju o tome u smislu da smo na pravoj strani istorije, što je tačno, ali to ne znači da ne treba da to objašnjavamo."

Suprotstavljanje "organizovanoj ruskoj propagandi" prvo zahteva priznavanje problema i podizanje svesti o ciljevima i efikasnosti sankcija, rekla je ona i upozorila da će za to biti potrebno vreme.

Najveći ekonomski i populacioni centar koji još uvek potpada pod "neutralnu" oznaku EIU bila je Indija, a Moskva je ranije ove nedelje saopštila da se izvoz nafte u Indiju povećao 22 puta prošle godine.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je na samitu u Nju Delhiju dobio aplauz kada je prokomentarisao licemerje Zapada i njihove dvostruke standarde, aludirajući na američki fijasko u Iraku i Avganistanu, ali i druge propuste. Isto tako, Lavrov je optužio sankcije SAD i EU da utiču na krizu sa hranom.

Rejčel Rico, viši saradnik u Evropskom centru Atlantskog saveta, bila je u publici i rekla za Si-En-Bi-Si da su perspektive rata u Indiji potpuno drugačije.

"Ono što postaje jasno kada izađete van američkih/evropskih krugova jeste da je za nas ruska invazija na Ukrajinu veoma jasan centar većine naših političkih odluka i razgovora, a onda kada razgovarate sa ljudima koji nisu u SAD ili Evropi, postaje jasno da je sukob veoma regionalan i mnogo manji deo šire slagalice", rekla je ona.

"Ono što sam čula više puta je da je ovo regionalni sukob koji su SAD i Evropa, posebno SAD, učinile globalnim zbog naše konkurencije velikih sila sa Rusijom i našeg globalnog režima sankcija", dodala je Rico.

Ona je rekla da se mnoge zemlje u razvoju stavljaju u položaj u kojem "ne žele da budu" zahtevima SAD i Evrope da se priklone Ukrajini.

Mislim da američki stav "demokratije protiv autokratija" nije pogodan za većinu sveta, navela je Rico i podsetila da se na SAD više "ne gleda kao na dobronamernu hegemonističku silu kako mi sebe volimo da vidimo".

image
VV inauguration
banner