Svet

Mitropolit Onufrije poručio vernicima: Ne ljutite se na provokatore, ne znaju šta čine

Zemlja Kijevsko-pečerske lavre je natopljena krvlju, znojem i suzama prepodobnih otaca, ona nije namenjena za igranje, već za pokajanje, poručio je poglavar kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve
Mitropolit Onufrije poručio vernicima: Ne ljutite se na provokatore, ne znaju šta čine© Tanjug/AP Photo/Roman Hrytsyna

Poglavar kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) mitropolit kijevski i sve Ukrajine Onufrije poručio je da svi vernici koji brane Kijevsko-pečersku lavru ne treba da se ljute na provokatore koji "ne znaju šta rade".

On je danas stigao u Lavru kako bi blagoslovio i podržao vernike koji brane ovo sveto mesto i mole se za njegov opastanak.

"Hvala vam braćo i sestre što se ponašate kao hrišćani. Vidim da ima mnogo provokacija, mnogo ljudi koji se nedostojno ponašaju. Šta da kažem? Neka im Gospod oprosti, jer ne znaju šta rade. I ne treba da se ljutimo ni na koga, ni na one koji igraju, pevaju na ovom mestu – oni ne znaju šta rade", rekao je mitropolit Onufrije.

Prema njegovim rečima, zemlja Lavre je "natopljena krvlju, znojem i suzama prepodobnih otaca", "ne za igranje na njoj, već za pokajanje".

"Neka Gospod oprosti onima koji ovo rade i prosvetli ih da ovo više ne ponavljaju. Želim vam zdravlje i blagoslov Božiji", zaključio je poglavar UPC.

Prethodno je načelnik Sinodalnog informativno-prosvetnog odeljenja UPC mitropolit Nižinski i Prilučki Kliment pozvao vernike na dvočasovnu molitvu. On je takođe pozvao sve koji mogu da dođu u Kijevsko-pečersku lavru da "prinesu duhovnu žrtvu Bogu".

Podsetimo, aktuelna situacija oko Kijevsko-pečerske lavre počela je obaveštenjem o raskidu ugovora o zakupu na neodređeno vreme koje je Ministarstvo kulture Ukrajine, koje je pod rukovodstvom države, poslalo monasima UPC.

Monasima je naređeno da napuste manastir do 29. marta. Pritom, ukrajinski ministar kulture i informacija Aleksandar Tkačenko im je ponudio da ostanu, ali pod uslovom da pređu u, kako je i sam rekao, raskolničku PCU.

Komisija rezervata trebalo je da počne sa "oduzimanjem" objekata Lavre 30. marta, ali vernici dva dana zaredom nisu dozvoljavali njenim predstavnicima da uđu na teritoriju manastira. UPC je saopštila da komisija nema ovlašćenja da počne sa radom, pošto nema odluke suda.

Mitropolit Pavle je naglasio da oko Lavre i vere ne može biti kompromisa i da će bratija ostati do kraja. Prema njegovim rečima, ugovor o zakupu teritorije Lavre ne može da se raskine jednostrano, potrebna je odluka suda, podneta je tužba o nemogućnosti raskida ugovora o zakupu Privrednom sudu Kijeva.

image