Svet

Ankete: Trampova popularnost u porastu posle podizanja optužnice

Čak 57 odsto ispitanika dalo je prednost Trampu u odnosu na njegovog političkog protivnika, guvernera Floride Rona Desantisa
Ankete: Trampova popularnost u porastu posle podizanja optužnice© Tanjug/AP Photo/Rebecca Blackwell

Donald Tramp je zvanično postao prvi bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država koji se suočio sa krivičnim prijavama i na sudu u Njujorku se izjasnio da nije kriv po 34 tačke optužnice.

Međutim, Trampova popularnost kod američke javnosti i birača je u porastu nakon podizanja optužnice, što su pokazali i rezultati ankete "Jahu njuz-JuGov", koja je sprovedena neposredno nakon podizanja optužnice.

Čak 57 odsto ispitanika dalo je prednost Trampu u odnosu na njegovog političkog protivnika, guvernera Floride Rona Desantisa koga je podržalo 31 odsto učesnika ispitivanja. Nedavno, u febraru, u ovoj trci vodio je Desantis.

Trampa podržava sve veći broj nezavisnih glasača, evangelističkih hrišćana i glasača svih uzrasta i nivoa obrazovanja.

Druga anketa koju su 3. aprila objavili Rojters i Ipsos takođe je pokazala da je 48 odsto republikanaca reklo da želi Trampa za svog kandidata, u odnosu na 44 odsto u martu.

Desantis je u martu imao 30 odsto, dok je ta brojka nakon podizanja optužnice protiv Trampa pala na 19 odsto.

Anketa Si-En-En-a objavljena uoči početka suđenja pokazala je da većina republikanaca ne veruje da je ono što je Tramp navodno uradio bilo nezakonito, a manji deo njih čak i ne veruje da je pogrešno.

Iako 60 odsto učesnika ankete podržava podizanje optužnice protiv Trampa, većina njih smatra da je ona politički manevar, a 76 procenata da je politika igrala ulogu u ovom slučaju.

image
VV inauguration
banner