Svet

Toksični krug oko osuđenog pedofila: Predsednik SAD, britanski princ, milijarderi i "filantropi"

Tužba Američkih devičanskih ostrva protiv banke "Džej Pi Morgan", ali i privatne parnice žrtava Džefrija Epstina, ponovo su zainteresovale javnost za milijardera-pedofila i njegovo privatno ostrvo gde je zlostavljao (pre)mlade devojke i zabavljao društvo
Toksični krug oko osuđenog pedofila: Predsednik SAD, britanski princ, milijarderi i "filantropi"Getty © Stephanie Keith / Stringer

Džefri Epstin je na Malom Sent Džejmsu, privatnom ostrvu gde je mogao da radi šta je želeo, ugostio brojne poznate ličnosti - pevače, glumce, političare... Neki su i sami optuženi za slične gadosti kao i milijarder Epstin koji je osuđivan za pedofiliju (u zatvoru počinio samoubistvo pod sumnjivim okolnostima), dok su drugi uspeli da se izvuku iz blata relativno neuprljani.

Članovi kraljevske porodice i predsednici

Dvojica najozloglašenijih za koje je utvrđeno da su boravili na ostrvu bili su britanski princ Endru i predsednik SAD Bil Klinton.

Za prvog je potvrđeno da je bar jednom posetio ostrvo, iako bivši članovi osoblja tvrde da je Endru bio tamo više puta i da je imao seksualne odnose sa maloletnicama. Slične optužbe upućene su i princu Endrjuu izvan ostrva, čime je na kraju i uništena njegova reputacija u kraljevskoj porodici.

Epstin je navodno imao 21 broj telefona bivšeg predsednika Amerike Bila Klintona, a njih dvojica su viđeni na desetine puta zajedno između 2002. i 2005.

Klinton je leteo Epstinovim privatnim avionom na više lokacija, uključujući, naravno, i Mali Sent Džejms. Navodno je Epstin organizovao orgije za bivšeg predsednika dok je bio na ostrvu.

Uprkos svemu, predstavnici Klintonovih negirali su da je bivši predsednik ikada posetio ostrvo. U Epstinovim knjigama letova takođe nema naznaka da je Klinton bio na ostrvu, ali je jedna od žena koja je optužila Epstina za zlostavljanje, Virdžinija Žufre, rekla da je videla Klintona na ostrvu 2002.

Poznate ličnosti

Glumci Kevin Spejsi i Kris Taker su navodno obilazili projektne lokacije u Južnoj Africi, Nigeriji, Gani, Ruandi i Mozambiku za Klintonovu fondaciju za borbu protiv AIDS-a 2002.

Putovali su sa Klintonom i Epstinom, koristeći njegov privatni avion kao prevozno sredstvo. Veruje se da nijedan muškarac nije bio na ostrvu, iako je dalja istraga privatnih života dvojice glumaca dovela do toga da Spejsi bude optužen za seksualno zlostavljanje kolege.

Drugo ime koje je bilo povezano sa ostrvom je komičarka Čelsi Hendler iako je ona za "Roling stoun" odlučno demantovala da je ikada bila na Malom Sent Džejmsu. "Nikada nisam bila u njegovom avionu, nikada se nisam vozila sa njim ili bilo šta slično, tako da bi svi mogli da začepe."

Gejts kontroverza

Jedan od najbogatijih ljudi na svetu Bil Gejts takođe je bio na Malom Sent Džejmsu - postoji tvrdnja da je posetio ostrvo neverovatnih 37 puta.

Dnevnici poseta ne pokazuju da je Gejts bio prisutan, a sam Gejts je objavio saopštenje o svojim vezama sa Epstinom, s kojim je održavao kontakt i nakon što je on bio osuđen zbog seksualnog zlostavljanja maloletnih devojčica.

"Susret sa Epstinom je bila greška zbog koje duboko žalim", naveo je Gejts. "Bila je to značajna greška u proceni... Uvek ću biti žao zbog bola koji sam naneo Melindi i našoj porodici. Divim se Melindi i svemu što čini da poboljša živote žena i devojaka širom sveta, i zahvalan sam na radu koji nastavljamo da radimo zajedno u našoj fondaciji."

Bil i Melinda Gejts razveli su se, bez zvaničnog objašnjenja, nedugo nakon što je javnost saznala za Gejtsove kontakte sa Džefrijem Epstinom.

Bankari

Interesovanje za Epstina obnovljeno je nakon što je sud na Menhetnu, po tužbi Američkih Devičanskih ostrva i građanskih parnica, naložio izvršnom direktoru "Džej Pi Morgan Čejsa" Džejmiju Dajmonu da objasni zašto je zadržao kao klijenta osuđenog silovatelja.

Banka demantuje da su znali za Epstinove "aktivnosti", ali su procurili mejlovi Dajmona iz kojih se jasno vidi da je znao da je njegov klijent zlostavljao devojke na ostrvu, ali su ga zadržali jer im je dovodio bogate klijente.

Dajmon se, za sada, nije izjašnjavao, niti se zna da li je posećivao Epstina na Malom Sent Džejmsu, ali, s obzirom na to da mu je Epstin bio jedan od isplativijih klijenata, nije nemoguće.

Istovremeno se saznalo da je Džes Stejli, bivši šef privatnog bankarstva "Džej Pi Morgana", a potom i izvršni direktor "Barkliza" razmenjivao seksualno sugestivne poruke o mladim ženama sa pokojnim finansijerom, a potom se ispostavilo da je i da sam počinio seksualni napad.

Stejli je priznao da je bio prijatelj sa Epstinom, ali je negirao da je znao za Epstinove navodne zločine.

image