Svet

Rojters: Optužnica protiv Trampa podelila Amerikance, povećala mu šanse da dobije nominaciju

Optužnica koju je sud na Menhetnu podigao protiv Trampa pokazala je duboke, stranačke podele u američkoj javnosti
Rojters: Optužnica protiv Trampa podelila Amerikance, povećala mu šanse da dobije nominacijuGetty © Joe Raedle / Staff

Tužba protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa podelila je Amerikance, ali je povećala njegove šanse da dobije republikansku nominaciju za izbore 2024, pokazali su rezultati ankete koju su sproveli Rojters i Ipsos.

Anketa je sprovedena nakon što su tužioci u Njujorku podigli optužnicu protiv Trampa zbog falsifikovanja poslovnih knjiga.

Istraživanje je pokazalo da 49 odsto svih Amerikanaca smatra da je ispravno što tu tužioci pokrenuli krivični postupak protiv Trampa, prvi krivični postupak protiv bivšeg ili aktuelnog američkog predsednika.

Anketa je pokazala oko 84 odsto demokrata smatra da su optužbe opravdane, u poređenju sa samo 16 odsto republikanaca.

Oko 40 odsto republikanaca reklo je da je zbog toga veća verovatnoća da će glasati za Trampa 2024. godine, dok je 12 odsto reklo da je manje verovatno da će ga podržati. Još 38 odsto kaže da optužnica nema uticaja na njih.

Tramp sa velikom razlikom vodi u trci za kandidata republikanaca, a 58 odsto republikanaca kaže da je on njihov omiljeni kandidat. To je više u odnosu na 48 odsto u anketi koju je Rojters objavio pre podizanja optužnice.

Guverner Floride Ron DeSantis, koji još nije ušao u trku za nominaciju, na drugom je mestu po popularnosti, sa 21 odsto.

Dok su demokrate i republikanci duboko podeljeni po pitanju krivičnog gonjenja slučaja, istraživanje je pokazalo da veliki broj anketiranih veruje da je Tramp organizovao isplate porno zvezdi Stormi Danijels i manekenki Karen Mekdugal kako ne bi pričale o aferama. Oko 73 odsto ispitanih Amerikanaca veruje da je to slučaj, uključujući 55 odsto republikanaca.

Međutim, 76 odsto republikanaca smatra da su istrage protiv Trampa politički motivisane, u poređenju sa 34 odsto demokrata.

Oko 51 odsto svih ispitanika, ali samo 18 odsto republikanaca, smatra da bi optužbe trebalo da spreče Trampa da se ponovo kandiduje za predsednika.

image
VV inauguration
banner