Svet

"Njujork post": Kako je Sorošev sin postao "ambasador" Bele kuće

Aleksandar Soroš od početka Bajdenovog mandata 14 puta boravio u Beloj kući
"Njujork post": Kako je Sorošev sin postao "ambasador" Bele kućeGetty © Dave Kotinsky / Stringer

Aleksandar Soroš, sin milijardera i dugogodišnjeg donatora Demokratske partije Džordža Soroša, bio je najmanje četrnaest puta u Beloj kući otkako je Džozef Bajden preuzeo dužnost, stoji u javno dostupnim evidencijama posetilaca koje je pregledao "Njujork post".

Soroš (37), koji je takođe veliki donator demokrata i koji voli da se hvali svojim poznanstvima sa svetskim liderima, sastao se sa zvaničnicima Bajdenove administracije najmanje dvanaest puta prošle godine, pokazuje evidentija. Takođe je posetio Belu kuću dva puta 2021.

Aleksandar Soroš je predsedavajući liberalnih Fondacija za otvoreno društvo, čija je nadležnost, kako se navodi, da daje grantove za ciljeve koji promovišu "rast inkluzivnih i živahnih demokratija".

Njegov otac Džordž Soroš je osnovao fondaciju, koja je od 1998. godine podelila više od 32 milijarde dolara raznim liberalnim ciljevima. Soroš stariji je duboko kontroverzna ličnost u nekim konzervativnim delovima u SAD i inostranstvu, koji tvrde da je njegova "filantropija" samo druga reč za političko mešanje.

Džordž Soroš je naneo ogromnu štetu našoj zemlji, rekao je "Njujork postu" Majk Hauel iz Projekta za nadzor u Fondaciji konzervativne baštine. "Sorošev plan je smrt i uništenje u ime otvorenih granica i okončanja zapadne civilizacije".

Aleksandar Soroš je poslednji put bio u Beloj kući 1. decembra kada se sastao Ninom Srivastavom, pomoćnicom bivšeg Bajdenovog šefa kabineta Rona Klajna. Kasnije iste večeri, Soroš je bio među 330 prisutnih na državnoj večeri u čast francuskog predsednika Emanuela Makrona, pokazuju podaci.

Dan kasnije, Soroš junior se sastao sa Marijanom Adami, koja savetuje savetnika predsednika i zamenika savetnika za nacionalnu bezbednost Džonatana Finera.

"Po celoj Beloj kući postoji Sorošev uticaj", rekao je za "Post" Met Palumbo, kritičar Džordža Soroša. Aleksandar "je novi ambasador svog oca", dodao je Palumbo.

Stariji Soroš se nedavno ponovo našao na udaru desničarskih kritičara, nakon što je otkriveno da je donirao milion dolara odboru za političku akciju koji je kasnije podržao Alvina Braga – tužioca na Menhetnu koji vodi krivičnu parnicu protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Soroš poriče da je direktno finansirao Braga ili čak da je znao ko je on.

image