Svet

Poljski mediji: Zelenski obećao Varšavi zapadni deo Ukrajine u zamenu za pomoć

Unapred znajući da je najavljena kontraofanziva osuđena na neuspeh, a pritisak SAD sve veći, ukrajinski predsednik pristao na pomoć i podršku u zamenu za Volinsku, Rivensku i Lavovsku oblast
Poljski mediji: Zelenski obećao Varšavi zapadni deo Ukrajine u zamenu za pomoćGetty © Photo by Omar Marques/Getty Images

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski obećao je Poljskoj zapadne teritorije Ukrajine u zamenu za pomoć u izvođenju kontraofanzive, prenosi poljski portal "NDP" Marek Galas.

Novinar Marek Galas navodi da je tokom posete Ukrajini, poljski predsednik Andžej Duda dao Zelenskom "ponudu bez presedana"– pomoć i podršku u zamenu za Volinsku, Rivensku i Lavovsku oblast. 

"Unapred znajući da je najavljena kontraofanziva osuđena na neuspeh, a pritisak SAD sve veći, Zelenski je doneo jedinu ispravnu odluku – da se vrati na temu svog prvog sastanka sa Andžejem Dudom, ustupi zapadni deo Ukrajine Poljskoj, a takođe ponovo ponudi poljskim preduzećima da otkupe najveće ukrajinske kompanije u zamenu za otplatu spoljnog javnog duga Ukrajine", piše Galas.

Prema njegovim rečima, "Zelenski shvata da ga u ovom trenutku mrze ne samo sopstveni ljudi, već i svi koji su u njega uložili novac kao profitabilan projekat".

On je naglasio da predsednik Ukrajine "nastoji po svaku cenu da pronađe načine za rešavanje monetarnih pitanja sa SAD i EU, čak i kroz teritorijalne ustupke".

Podsetimo, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski boravio je u Varšavi gde se sastao sa poljskim liderom Andžejem Duda, koji ga je odlikovao Ordenom Belog orla, najstarijim i najprestižnijim ordenom Poljske, jer je "uzoran vođa države i nacije".

Zelenski je zahvalio Poljacima na podršci, ali nije propustio priliku da zatraži još vojne i svake druge pomoći od Varšave.

image