Svet

Poljska raspoređuje HIMARS kod granice sa Rusijom

Raketne sisteme američke proizvodnje dobiće 16. mehanizovana divizija koja se nalazi u blizini ruske Kalinjingradske oblasti
Poljska raspoređuje HIMARS kod granice sa Rusijomwww.globallookpress.com © AFLO

Poljska će američke raketne sitseme HIMARS rasporediti blizu granice sa Kalinjingradskom oblašću u Rusiji, rekao je predsednik vlade te države Mariuš Blaščak na svečanoj ceremoniji polaganja zakletve poljskih vojnika.

"Ove godine će 16. mehanizovana divizija (koja se nalazi u blizini granice sa Kalinjingradskom oblašću) dobiti američke HIMARS-e. Ovo je divizija stvorena 2019. Kao što znate, američki Kongres je odobrio našu potražnju za sledećih 500 lansera za HIMARS", rekao je Blaščak.

On je ranije u intervjuu za "Ukrinform", na pitanje postoji li neposredna pretnja Poljskoj od Rusije i Belorusije, odgovorio da hibridni napad na Poljsku traje od avgusta 2021 "kada je došlo do masovnog pokušaja da se izazove migrantska kriza na granici Poljske i Belorusije". Blaščak je tvrdio da je to isplanirao Kremlj.

"Početkom aprila ove godine poljska vojska će dobiti naručene tenkove 'abrams', koji će zajedno sa haubicama K9 i tenkovima K2 garantovati našu bezbednost na istočnom krilu Severnoatlantske alijanse. Zatvoriće "Brest kapiju" i uplašiti svakog potencijalnog agresora", naveo je Blaščak.

Pentagon je inače, početkom februara odobrio potencijalnu prodaju HIMARS-a Poljskoj, a ugovor vredan 10 milijardi dolara, kako je tada saopšteno podrazumeva isporuku 18 lansera HIMARS koji bi trebalo da idu uz 468 kompleta modula za punjenje lansera, koji će biti postavljeni na šasije poljske proizvodnje, kao 45 vojno-taktičkih projektila ATACMS dometa 297 kilometara i više od 1.000 raketa sa vođenim višestrukim raketnim lansiranjem (GMLRS).

Američka vojska, kako je ranije objavljeno, planira da u Evropi organizuje i centar za trening u kome bi NATO saveznike obučavala za upotrebu visokomobilnih artiljerijskih raketnih sistema HIMARS, za kojima je interesovanje u velikoj meri poraslo zbog primene u Ukrajini.

image