Svet

Kim Džong Un poručio: Ojačati oružane snage, situacija se pogoršava

Severnokorejski lider naglasio potrebu za praktičnijom i ofanzivnijom ekspanzijom "snaga za odvraćanje" kako bi se striktno kontrolisala bezbednosna situacija na Korejskom poluostrvu
Kim Džong Un poručio: Ojačati oružane snage, situacija se pogoršava© Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service

Severnokorejski lider Kim Džong Un rekao je da je neophodno proširiti i efikasno koristiti snage te zemlje za odvraćanje od rata usred pogoršanja bezbednosne situacije na Korejskom poluostrvu, javlja Severnokorejska centralna novinska agencija (KCNA).

U sedištu Centralnog komiteta partije, 10. aprila je održan šesti prošireni sastanak Centralnog vojnog komiteta (CMC) Radničke partije Koreje osmog saziva, kojim je predsedavao Kim Džong Un. Napominje se da je sastanak bio od velikog značaja u kontekstu "sve veće intrige američkih imperijalista i njihovih južnokorejskih izdajničkih marioneta" koji pokušavaju da "prošire rat", dok Severna Koreja preduzima strateške mere za sveobuhvatno proširenje i ojačati snage za odvraćanje od rata.

Na sednici je takođe razgovarano o trenutnoj situaciji i izradi raznih planova vojnih operacija.

"Kim Džong Un je naglasio potrebu za praktičnijom i ofanzivnijom ekspanzijom, efikasnom upotrebom snaga Severne Koreje za odvraćanje od rata kako bi se dalje striktno kontrolisala bezbednosna situacija na Korejskom poluostrvu, koja se pogoršava svakim danom", saopštila je KCNA.

Kim se upoznao i sa operativnim planovima, drugim vojnim dokumentima, istakao zadatke stalnog ažuriranja i unapređenja borbene sposobnosti vojske.

Podsetimo, SAD i Južna Koreja su održale prošlog meseca najveće zajedničke vojne vežbe u poslednjih nekoliko godina, pošto je Severna Koreja saopštila da je testirala krstareće rakete lansirane sa podmornica, u znak protesta, zbog vežbi koje smatra probom invazije.

Južnokorejsko-američke vežbe uključile su kompjutersku simulaciju pod nazivom Štit slobode 23 i nekoliko kombinovanih vežbi terenske obuke, koje su zajedno poznate kao Štit ratnika FTKS.

Vojska Južne Koreje i SAD saopštile su ranije da je kompjuterska simulacija osmišljena da ojača odbrambene i sposobnosti saveznika usred sve većih nuklearnih pretnji Severne Koreje i drugih promenljivih bezbednosnih okruženja.

Ranije je objavljeno da je 7. aprila Severna Koreja prestala da odgovara na pokušaje južnokorejske strane da vodi svakodnevni telefonski razgovor preko međukorejskih komunikacionih kanala, uključujući vojnu liniju i liniju ministarstva za ujedinjenje.

image