Svet

Nemačka topla dobrodošlica za suprugu komandanta neonacističkog "Azova"

Bivša poslanica stranke Zeleni, koja prednjači u propovedanju ukrajinske propagande, izjavila je da se bračni par Prokopenko, boreći se za "život u slobodi", ujedno bori i za Nemce
Nemačka topla dobrodošlica za suprugu komandanta neonacističkog "Azova"www.globallookpress.com © Pavlo_bagmut

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke ugostilo je suprugu komandanta zloglasnog ukrajinskog neonacističkog puka "Azov" Denisa Prokopenka – Ekaterinu Prokopenko, koja je prošle sedmice učestvovala u panel-diskusiji o tome kako aktuelni sukob s Rusijom opterećuje ukrajinsko društvo, preneo je "Junge velt".

Tamošnje ministarstvo saopštilo je za nemački list da se diskusija bavila i "situacijom s ukrajinskim vojnicima u ruskom zarobljeništvu". 

Prokopenkova se tom prilikom u Berlinu sastala i s nekoliko nemačkih političara, uključujući člana spoljnopolitičkog odbora Bundestaga Knuta Abrahama, kao i prvu poslanicu u berlinskom parlamentu koja je rođena u Ukrajini Liliju Usik, ali i bivšu poslanicu iz redova Zelenih Marieluizu Bek.

Bekova inače vodi tink-tenk "Centrum liberal modern", a ukrajinsku gošću je na Tviteru pohvalila kao "šarmantnu i veoma kreativnu mladu ženu", dok je za njenog muža rekla da je "učitelj koji se zajedno sa 'Azovom' borio za život u slobodi", kao i da se oni ujedno bore i za Nemce.

Denis Prokopenko je preuzeo komandu nad "Azovom" 2017. Zloglasna jedinica nastala je kao desničarska ukrajinska nacionalistička milicija, koju je nakon puča u Kijevu 2014. vlada rasporedila u Donbas. Kasnije te godine ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova je zvanično uključilo jedinicu u novoformiranu Nacionalnu gardu.

Mnogi pripadnici puka "Azov" podržavaju neonacističku ideologiju. Jedinica je u početku koristila "Volfsangel" (vučju kuku) – amblem nekoliko SS jedinica nacističke Nemačke. Prokopenko se borio s pukom od njegovog osnivanja 2014. godine.

Komandant "Azova" se predao ruskim trupama zajedno sa saborcima u proleće 2022, nakon višemesečne opsade čeličane "Azovstalj" – poslednjeg bojišta u borbi za Marijupolj, crnomorski lučki grad u Donjeckoj Narodnoj Republici. Rusija je u septembru pustila Prokopenka zajedno s nekoliko drugih visokih oficira "Azova" u ​​okviru velike razmene zarobljenika.

Pet komandanata "Azova", uključujući Prokopenka, ostaće u Turskoj do kraja sukoba prema sporazumu koji su postigli Moskva, Kijev i Ankara.

Ekaterina Prokopenko je u međuvremenu osnovala Udruženje porodica branilaca "Azovstalja" koje prikuplja priloge za povratnike iz ruskog zatočeništva i njihove porodice.

image