Svet

Topla ljudska priča pod SS znamenjem

Britanski list "Telegraf" objavio je fotografiju ukrajinskog vojnika sa oznakom nacističke divizije "Totenkof"
Topla ljudska priča pod SS znamenjemGetty © Spencer Platt / Staff

Ne bi li izazvao saosećanje čitalačke publike s Ukrajincima koji se bore i stradaju u sukobu s Rusijom, britanski list "Telegraf" objavio je, između ostalog, fotografiju nazvanu "Iskupljenje za izgubljeno vreme". Na njoj ukrajinski vojnik drži u naručju svoju malu ćerku, koju po rečima njegove supruge, vidi prvi put za skoro godinu dana.

Topla ljudska priča ukoliko se zanemari činjenica da vojnik na odsustvu na rukavu jakne ima prišiven nacistički simbol – mrtvačku glavu zloglasne Treće SS pancer divizije "Totenkof".

Divizija formirana u oktobru 1939. godine učestvovala je u napadu na Francusku, u borbama na Istočnom frontu, u Poljskoj 1944, kao i u Mađarskoj krajem Drugog svetskog rata. "Proslavila" se po brojnim ratnim zločinima i pokoljima francuskih civila i poljskih Jevreja.

Nije prvi put da se u zapadnim medijima objavljuju dokazi da nije bez razloga jedan od ciljeva specijalne vojne operacije Ruske Federacije – denacifikacija Ukrajine.

Obeležavajući Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu – 9. maj predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na svojim profilima na Instagramu i Telegrafu objavio je niz fotografija boraca s fronta. Na prvoj od njih vojnik na uniformi ima znamenje Treće SS pancer divizije. Iako je fotografija ubrzo uklonjena, ukrajinsko ministarstvo odbrane objavilo ju je na Tviteru.

NATO je u objavi povodom Međunarodnog dana žena, koji je posvetio "izuzetnim ženama Ukrajine", stavio nekoliko njihovih fotografija. Na uniformi jedne od njih vidljiv je neonacistički simbol "crno sunce". Severnoatlansta alijansa je tu objavu, poput Zelenskog, kasnije uklonila.

Ukrajina je u svoju nacionalnu vojsku integrisala neonacističke snage, čiju prirodu zapadni mediji sada previđaju i opisuju ih kao krajnje desničarske grupe.

Najpoznatiji je svakako bataljon "Azov", čiji su pripadnici ubeđeni nacisti, a cilj im je da "odbrane belu rasu" od "invazije azijskih hordi iz Rusije", Semita i ostalih "obojenih".

Najeksplicitniji prizori nacističkog nasleđa mogli su se videti po predaji azovaca iz fabrike "Azovstalj" u Marijupolju. Kukasti krstovi i Hitlerovi portreti bili su tek delić otkrivene ikonografije.

image