Svet

Nemačka zatvara preostale nuklearne elektrane do kraja nedelje?

Usred nedostatka očiglednih alternativa koji bi mogli da zamene jeftine ruske energente, postavlja se pitanje čime bi Berlin mogao da nadomesti učinak tri preostale nuklearne elektrane koje će uskoro biti ugašene
Nemačka zatvara preostale nuklearne elektrane do kraja nedelje?www.globallookpress.com © Armin Weigel/dpa

Nemačka je na putu da u subotu zatvori svoje tri preostale nuklearne elektrane.

Berlin je počeo da gasi svoja nuklearna postrojenja pre više od 20 godina, a bivša kancelarka Angela Merkel, usred atninuklearnih protesta u Nemačkoj, odredila da sve preostale elektrane budu ugašene do 2022. godine, prenosi "Skaj njuz".

Međutim, Berlin je bio primoran da odloži zatvaranje tri preostale fabrike usred energetske krize izazvane sankcijama koje je Zapad nametnuo Moskvi od početka ruske vojne operacije u Ukraijini, zbog zabrinutosti da Berlin neće uspeti da prebrodi zimu bez jeftinih ruskih energenata.

Novi rok podrazumeva da će preostala postrojenja u Emslandu, Donja Saksonija, kao i reaktori "Isar 2" i "Nekaversthajm" biti ugašeni do 15. aprila 2023. godine, navodi medij.

Odluka Berlina dolazi u trenutku kada se druge zapadne zemlje, poput Francuske i Velike Britanije, ponovo okreću nuklearnoj energiji.

Povrh toga, budući prva industrijska sila EU koja je u velikoj meri bila zavisna od jeftinih ruskih energenata, posledice sankcija uvedenih Moskvi posebno su pogodile Nemačku.

Trećina struje u Nemačkoj se i dalje proizvodi u postrojenjima na ugalj, navodi "Skaj njuz", ali je iz Berlina najavljeno da se sve elektrane na ugalj zatvore do 2038.godine, dok će prvi talas zatvaranja započeti 2030. godine.

Berlin intenzivno ulaže u obnovljive izvore energije, navodi medij, ali dodaje da mnogi smatraju da trenutna brzina napredovanja u toj oblasti ne uliva poverenje u sposobnost Nemačke da blagovremeno izvrši tranziciju ka obnovljivoj energiji.

image