Svet

Bajden odgovorio na prozivke u Irskoj: Ne mrzim Veliku Britaniju

Bela kuća je odmah insistirala da su takve izjave "jednostavno neistina"
Bajden odgovorio na prozivke u Irskoj: Ne mrzim Veliku Britaniju© AP Photo/Patrick Semansky

Američki predsednik Džozef Bajden doputovao je u Severnu Irsku gde ga je dočekao Riši Sunak, povodom 25-godišnjice Sporazuma iz Belfasta koji je potpisan 1998. godine na Veliki petak, a koji je severnoj Irskoj doneo široku autonomiju. 

Međutim, sve to je bačeno u senku posle tvrdnji Demokratske unionističke partije da je Bajden "anti-Britanac" i da mrzi Veliku Britaniju.

Bela kuća je odmah insistirala da su takve izjave "jednostavno neistinite".

Direktorka Saveta za nacionalnu bezbednost SAD za Evropu, naglasila je da je Velika Britanija jedan od najjačih i najbližih saveznika SAD.

"Činjenica je da će se predsednik Bajden angažovati ovde po treći put u tri meseca, a zatim ponovo sledećeg meseca, pa ponovo u junu kada će se sastati sa premijerom Velike Britanije, pokazuje koliko je bliska naša saradnja sa UK", rekla je američka visoka zvaničnica.

Semi Vilson, poslanik DUP-a i šef stranke u Vestminsteru, jutros je izjavio da  američki predsednik pokazao antibritanski stav i pozvao ga da tokom današnje posete Belfastu ne "drži lekcije" političarima Severne Irske o demokratiji.

"Ne verujem da bi Bajden prihvatio nekakvo mešanje u poslove Amerike od strane spoljnih institucija ili stranih vlada i ne mislim da bi trebalo da očekuje da mi odgovorimo drugačije". 

Američki predsednik došao je u kratku posetu tokom koje će prisustvovati obeležavanju 25. godišnjice mirovnog sporazuma kojim je okončano 30 godina krvoprolića u Severnoj Irskoj, prenosi Rojters.

Bajden planira da provede samo pola dana u Severnoj Irskoj koja je jedan od četiri konstitutivna entiteta Ujedinjenog Kraljevstva, a puna tri dana će boraviti u Republici Irskoj.

Američki predsednik je inače poreklom iz Irske na šta je, kako se navodi, jako ponosan, a ovaj susret će iskoristiti ne samo za susrete sa državnim zvaničnicima već i sa daljim rođacima.

Bajden, kojeg je Sunak dočekao na pisti međunarodnog aerodroma u vetrovitom Belfastu, stiže u delikatnom političkom trenutku u kojem najveća severnoirska probritanska stranka nastavlja da bojkotuje decentralizovanu vladu Severne Irske čije je uspostavljanje proizašlo iz ključnog dela mirovnog sporazuma postignutog 1998. godine.

image