Svet

Afera "Katargejt": Eva Kaili izlazi iz zatvora sa elektronskom nanogvicom

Bivša potpredsednica Evropskog parlamenta Eva Kaili, optužena za učešće u korupcionaškom skandalu, zameniće zatvorsku kaznu kućnim pritvorom
Afera "Katargejt": Eva Kaili izlazi iz zatvora sa elektronskom nanogvicomwww.globallookpress.com © IMAGO/Giannis Panagopoulos / Eur

Bivša potpredsednica Evropskog parlamenta Eva Kaili, optužena za učešće u korupcionaškom skandalu "Katargejt", zameniće zatvorsku kaznu kućnim pritvorom uz elektronsku nanogvicu, prenosi "Frans 24".

"Eva Kaili biće puštena iz zatvora, a određen joj je kućni pritvor u Belgiji i stavljena je pod elektronski nadzor. Istražni sudija je upravo doneo tu odluku", rekao je za AFP sudija iz kancelarije belgijskog saveznog tužioca.

Kaili je provela već četiri meseca u zatvoru i suočava se sa optužbama u vezi sa korupcijom, u aferi koja je potresla EP.

Belgijske vlasti su već odredile kućni pritvor za Pjera Antonija Pancerija, bivšeg poslanika Evropskog parlamenta i navodnog organizatora skandala, što je bilo deo sporazuma o priznanju krivice prema kojim se obavezao da će dati imena i detalje belgijskim vlastima.

Panzeri je navodno imenovao Kaili kao sastavni deo skandala, ali prema rečima njenih advokata, dokazi nisu dati.

Kailin partner Frančesko Đorđi takođe je pušten sa elektronskom nanogvicom, dok će njen kolega socijalista, poslanik u EP, Mark Tarabela, koji takođe tvrdi da je nevin, ostati u zatvoru.

image