Svet

Direktorka "Džej Pi Morgana": Znali smo za Epstinovu istoriju, ali smo svejedno sarađivali godinama

Zvaničnica banke priznala da su znali za pedofilovu istoriju godinama, i ništa nisu uradili tim povodom
Direktorka "Džej Pi Morgana": Znali smo za Epstinovu istoriju, ali smo svejedno sarađivali godinamaGetty © Spencer Platt / Staff

"Džej Pi Morgan Čejs" je još 2006. znao da je Džefri Epstin bio optužen da je isplaćivao "maloletne devojke i mlade žene" koje je dovodio u svoj dom - sedam godina pre nego što ga je banka odbacila kao klijenta, navodi se u dokumentima podnetim sudu u Njujorku.

Meri Erdoes, dugogodišnja direktorka u "Džej Pi Morganu", izjavila je pod zakletvom da je "Džej Pi Morgan" znao za optužbe 2006. godine, navodi se u tužbi koju su protiv banke podnela Američka Devičanska ostrva, gde je Epstin živeo.

"Godine 2010. zvaničnici 'Džej Pi Morgana' su odlučili da Epstin 'treba da ode'", navodi se u dokumentaciji. Banka je na kraju prekinula saradnju sa Epstinom 2013.

Američka Devičanska Ostrva traže odštetu od "Džej Pi Morgana" i tvrde da je banka imala koristi od trgovine ljudima tako što je Epstina zadržala kao klijenta čak i nakon što je uhapšen 2006. godine zbog podsticanja maloletnice na prostituciju. Finansijer se ubio u zatvoru pod sumnjivim okolnostima čekajući na suđenje.

Advokati Američkih Devičanskih ostrva dali su detalje internih mejlova zaposlenih i rukovodilaca "Džej Pi Morgana" uključujući Erodesovu i Džesa Stejlija, koji su sarađivali sa Epstinom.

Stejlija (66) koji je kasnije postao šef "Barkliza" je Epstinova žrtva optužila za zlostavljanje. Stejli je odbacio optužbe kao "neosnovane" i "klevetničke".

Mejlovi koje su tužioci Američkih Devičanskih ostrva predstavili sudu sadržali su reference na novinske priče o Epstinovom navodnom učešću u trgovini decom i zlostavljanju devojčica od 14 godina, piše "Fajnenšel tajms".

U jednom memorandumu "Džej Pi Morgana" iz 2011. navedeno je da je "Epstin rešio desetak građanskih tužbi svojih žrtava van suda" uz komentar jednog službenika: "Mnogo dima. Mnogo pitanja."

U drugoj poruci poslatoj 2011. obećano je da će se "ubuduće pažljivo pratiti računi i upotreba gotovine", dodaje se u sudskom podnesku. Epstin je podizao velike količine gotovine svake godine dok je bio klijent "Džej Pi Morgana", navode tužioci. To uključuje "više od 800.000 dolara godišnje u 2004. i 2005. godini".

Erdoes je pod zakletvom rekla da je odluka da se sa Epstinom prekine saradnja doneta nakon što je "postala svesna da su podizanja bila 'stvarna gotovina'", saopštila su Američka Devičanska ostrva, misleći na pravi keš.

Američka Devičanska ostrva su ranije tvrdila da su se viši rukovodioci "Džej Pi Morgana" šalili na račun Epštajnovih sklonosti. U podnesku su naveli da je Erdoes 2008. godine primila mejl sa pitanjem da li je Epstin bio na događaju "sa Majli Sajrus", koja u to vreme nije imala više od 16 godina.

Podnesak je predat sudu nekoliko dana nakon što je dugogodišnji izvršni direktor "Džej Pi Morgana" Džejmi Dajmon rekao za Si-En-En da banka ima "neke od najboljih advokata na svetu" koji rade u skladu sa zakonima i "koji razmatraju sve ove stvari i donose odluke u trenutku na osnovu onoga što znaju".

Na pitanje da li je banka trebalo da zadrži Epstina kao klijenta nakon njegove osude 2008. godine, Dajmon je rekao da je "naknadna pamet sjajan dar".

Dajmon će sledećeg meseca biti ispitan pod zakletvom o tome da li je znao za odluku rukovodstva da zadrže Epstina kao klijenta. On je negirao da je bio umešan u bilo kakvu reviziju Epstinovog računa.

"Džej Pi Morgan" je odbio da komentariše novi podnesak, a ranije je tužbu okarakterisao kao neosnovanu. Jedna osoba upoznata sa ovim pitanjem rekla je "Fajnenšel tajmsu" da je banka saznala za optužbe nakon što je pročitala novinske izveštaje o Epstinovom hapšenju.

image