Svet

Tramp: Želeo sam dobre odnose sa Putinom i Sijem

Istraga o navodnom mešanju Rusije u američke izbore 2016. uništila je šanse da se poprave odnosi između dve zemlje, rekao je Tramp tokom razgovora sa novinarom Bobom Vudvordom
Tramp: Želeo sam dobre odnose sa Putinom i Sijem© Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer

Bivši američki predsednik Donald Tramp zalagao se za dobre odnose Sjedinjenih Američkih Država sa Rusijom i Kinom, objavljeno je u novoj audio knjizi novinara Boba Vudvorda.

Tokom razgovora koji su, ukupno, trajali više od osam sati, Tramp je novinaru "Vašington posta" rekao da je FBI istraga o mešanju Rusije u predsedničke izbore 2016. "uništila sve šanse" da se poprave odnosi između dve zemlje.

"Dopada mi se Putin. Naš odnos bi trebalo da bude vrlo dobar. Zalagao sam se za dobre odnose sa Rusijom, Kinom i ostalima", istakao je Tramp tokom razgovora sa Vudvordom u januaru 2020. godine.

On je dodao da je "dobra stvar, a ne loša" biti u dobrim odnosima sa Rusijom, "pogotovo zbog toga što oni poseduju j...ne 1.332 nuklearne bojeve glave".

Objavljivanje ovih razgovora dolazi u momentu kada se očekuje da će Demokratska partija izgubiti većinu u Kongresu nakon novembarskih međuizbora. Upravo su demokrate pokrenule istragu protiv Trampa zbog navodne podrške Kremlja koju je dobio tokom predizborne kampanje. 

Međutim, trogodišnji napori da se potkopa legitimet Trampovog dolaska na vlast - ostali su bezuspešni.

U razgovorima sa Vudvordom, Tramp je istakao da je u dobrim odnosima i sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

"Odlično se slažem sa Erdoganom, i pored toga što svi kažu da je on užasan čovek. Ali, znate, meni to dobro ide", naveo je bivši predsednik SAD.

On je istakao da se češće bolje sporazumeva sa "jačim i podlijim" liderima.

"Možda to nije loša stvar. Ne dopadaju mi se toliko oni mekši lideri, niti se toliko slažem sa njima", zaključio je Tramp.

"Trampove trake" je poslednja u nizu knjiga razgovora Boba Vudvorda i Donalda Trampa. Široj javnosti, Vudvord je poznatiji kao istraživački novinar koji je zajedno sa kolegom Karlom Bernstinom otkrio aferu "Votergejt" koja je dovela do ostavke Ričarda Niksona 1974. godine.

image