Svet

Poljska i Mađarska naljutile Kijev i EU: U redu je kad to rade Rusiji, ne i kad drugi čine njima

Trgovinska politika je u nadležnosti EU, pa se zato Komisija protivi akcijama Poljske i Mađarske
Poljska i Mađarska naljutile Kijev i EU: U redu je kad to rade Rusiji, ne i kad drugi čine njimaGetty © Dan Kitwood

U redu je kada članice Evropske unije jednostrano uvode sankcije Rusiji, ali, ako neka od tih zemalja, poput Poljske i Mađarske, najavi zabranu uvoza ukrajinskih žitarica ne bi li zaštitila poljoprivredni sektor, tu se već javi problem zbog koga "mora" da reaguje i portparol Evropske komisije.

"Svesni smo najava Poljske i Mađarske u vezi sa zabranom uvoza žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine. U ovom kontekstu, važno je podvući da je trgovinska politika u isključivoj nadležnosti EU i da stoga jednostrane akcije nisu prihvatljive" naveo je portparol Evropske komisije, a preneo Rojters.

Istaknuto je, da je u "takvim izazovnim vremenima", ključno koordinirati i uskladiti sve odluke unutar EU.

Izgleda, suverenitet u odlučivanju u okviru EU treba ostaviti po strani, čak i ako su vremena takva da ukrajinsko žito slabijeg kvaliteta preplavi tržište neke od zemalja članica, spusti cene i ugrozi lokalne poljoprivrednike.

A poljska zabrana uvoza, koja je stupila na snagu u subotu uveče, odnosiće se, kako je najavljeno, i na tranzit ovih proizvoda kroz zemlju.

"Zabrana je puna, uključujući i zabranu tranzita kroz Poljsku", napisao je ministar razvoja i tehnologije Valdemar Buda na Tviteru, dodajući da će se sa ukrajinskom stranom razgovarati o stvaranju sistema koji obezbeđuje da roba prolazi samo kroz Poljsku i da ne završava na lokalnom tržištu.

"Zemlje EU napuštaju Ukrajinu u najtežoj situaciji. Poljska i Mađarska su prestale da uvoze žito i druge prehrambene proizvode iz Ukrajine, što je domaće poljoprivrednike dovelo u težak položaj", objavio je britanski "Ekspres".

Kijev: Našim poljoprivrednicima je teže

Odluka Poljske razljutila je i Kijev, pa je ukrajinsko ministarstvo agrarne politike i hrane saopštilo u subotu da je poljska zabrana u suprotnosti sa postojećim bilateralnim sporazumima o izvozu i pozvalo je na razgovore kako bi se to pitanje rešilo.

"Razumemo da se poljski farmeri nalaze u teškoj situaciji, ali naglašavamo da je sada najteža situacija za ukrajinske poljoprivrednike", saopštilo je ministarstvo i dodalo da "rešavanje različitih pitanja jednostranim drastičnim akcijama neće ubrzati pozitivno rešenje situacija".

Istovremeno, ministarstvo je pozvalo Varšavu da što pre postigne novi sporazum o tom pitanju, rešavajući zabrinutosti obe strane.

Po uzoru na Mađarsku i Poljsku, bugarske vlasti razmatraju uvođenje zabrane na uvoz žitarica iz Ukrajine, izjavio ministar poljoprivrede Bugarske Javor Gečev.

"Neophodno je zaštititi bugarske interese. Štaviše, kada dve države reaguju na ovaj način, a mi ne, povećaće se količina ukrajinskog žita na našoj teritoriji", rekao je ministar.

image