Svet

Zbog ukrajinskog žita istočnoevropske članice na suprotnom kursu od EU

Krajem marta vlade Bugarske, Mađarske, Poljske i Slovačke zatražile su od Evropske komisije da ograniči uvoz ukrajinskog žita kako bi zaštitila domaće poljoprivrednike, ali to nije učinjeno
Zbog ukrajinskog žita istočnoevropske članice na suprotnom kursu od EU© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Istočnoevropske države su među onima koje najviše podržavaju Ukrajinu od početka rusko-ukrajinskog sukoba, ali napori da susedna zemlja proda svoje poljoprivredne proizvode izazvali su haos na njihovim tržištima.

Posle višenedeljnih protesta poljoprivrednika protiv ogromnog priliva ukrajinskog žita, prema sporazumu sa EU oslobođenog carine, Poljska je 15. aprila zabranila uvoz i tranzit poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine do 30. juna, Mađarska je ubrzo pratila sa sličnim merama, Slovačka je 17. aprila zabranila uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda, ne i žita doduše, a i druge zemlje razmatraju slične poteze, navodi se u tekstu "Ekonomista".  

Kako bi se pomoglo ukrajinskoj ekonomiji i izbegla glad u svetu izazvana blokadom ukrajinskih crnomorskih luka, kako se ističe, EU je ukinula namete na  izvoz brojnih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine i dogovorila tranzitne koridore kroz Bugarsku, Poljsku i Rumuniju. Cilj je bio da proizvodi stignu do Bliskog Istoka i Afrike, a prema posebnom sporazumu kojem su posredovale Ujedinjene nacije, Rusija dozvoljava isporuku dela proizvoda preko crnomorskih luka, ali veći deo se transportuje iz Ukrajine putevima, železnicom i rekom.

Prošle godine kroz Poljsku je prošlo 27 puta više ukrajinskog žita nego 2021, procene su poljske vlade. Nedostatak vozova i kamiona usporio je njegovu isporuku na strana tržišta, pa je veliki deo žita završio na lokalnom tržištu, što je dovelo do pada cene, a to je ugrozilo poljske poljoprivrednike koji su organizovale višenedeljne proteste.

Krajem marta, vlade Bugarske, Mađarske, Poljske i Slovačke zatražile su od Evropske komisije da ograniči uvoz ukrajinskog žita. Međutim, ambasadori zemalja EU verovatno će doneti odluku da produže uvoz oslobođen carine do juna 2024.    

Poljski ministar poljoprivrede Robert Telus rekao je da je embargo na desetine proizvoda iz Ukrajine, uključujući žito, mleko, med, voće, povrće i delimično meso bio neophodan kako bi se "otvorile oči EU".

U članku se navodi da je ova odluka najvećim delom motivisana političkim razlozima jer, kako se ističe, vladajućoj stranci Pravo i pravda, koja se oslanja na glasove birača iz ruralnih sredina, predstoje teški izbori ove godine.  

Zabrana uvoza suprotstavila je Mađarsku, Poljsku i Slovačku kursu koji vodi EU. Iz Evropske komisije ocenjeno je da su jednostrani potezi nedopustivi budući da je u nadležnosti bloka trgovinska politika članica. Ipak, nije prećeno nikakvim kaznenim merama.

Istočnoevropske članice ne izgledaju kao da će popustiti. Mađarski ministar poljoprivrede Šandor Farkas najavio je da postoji mogućnosti da zabrana bude produžena i posle juna, ukoliko EU ne zaštiti domaće farmere.

Bugarska bi mogla biti sledeća: ministar poljoprivrede Javor Gečev izjavio je nedavno da države ne treba da postanu skladišta, umesto da budu koridori. I on je najavio zabranu uvoza.     

Neslaganja u EU podrivaju njene napore da se postavi kao nepokolebljivi saveznik Ukrajine. Ukrajinski ministar poljoprivrede Nikolaj Solski zatražio je od svojih suseda da preispitaju uvedene zabrane. Ali poljoprivrednici u tim zemljama biće samo još više zabrinuti kada počne letnja žetva, zaključuje se u tekstu.

image