Svet

Maskovi poslovi istragom: Brine ih naklonjenost prema Rusiji

Nedavni istupi izvršnog direktora "Tesle" o Ukrajini naveli su vlasti SAD da razmišljaju o reviziji njegovog poslovanja
Maskovi poslovi istragom: Brine ih naklonjenost prema Rusiji© Tanjug/Hannibal Hanschke/Pool Photo via AP, File

Bela kuća planira da ugovore američkog biznismena Ilona Maska iz razloga nacionalne bezbednosti podvrgne proveri nakon njegovih izjava o Ukrajini, prenosi ”Blumberg”, pozivajući se na neimenovane izvore i dodaje da akcije ove kompanije trenutno beleže pad od čak 16 odsto.

„Zvaničnici administracije Bajdena razmatraju da li SAD treba da izvrše bezbednosnu proveru određenih poslova Ilona Maska, uključujući kupovinu Tvitera i satelitski sistem ’Spejs IksStarlink’", navodi ”Blumberg”.

U međuvremenu, cenu akcija Tvitera srozavaju medijski izveštaji da Mask, u okviru preuzimanja kompanije, planira da se otarasi velikog broja radnika. 

"Vaštington post" je tako objavio da je Maskov plan za ovu platformu podrazumeva smanjenje broja zaposlenih za čak 75 odsto u roku od nekoliko meseci.

I "Blumberg" je potvrdio da je potencijalnim investitorima saošteno da će biti smanjenja broja zaposlenih, u pokušaju da se prihodi u roku od 3 godine udvostruče.

Pod lupom zvaničnika Mask će se, međutim, naći zato što im se nije dopala njegova nedavna pretnja da će satelitsku uslugu koja ga je do sada koštala 80 miliona dolara, prestati da isporučuje Ukrajini, a isto tako zameraju mu njegov sve više prijateljski stav prema Rusiji, vidljiv iz serije tvitova u kojima navodi mirovne predloge povoljne za Putina.

Brinu ih i Maskovi planovi da sa grupom stranih investitora kupi Tviter.

Razgovori o bezbednosnoj proveri Maskovog poslovanja su, kako kažu "Blumbergovi" neimenovani sagovornici, još u ranoj fazi, a trenutno se vaga koji su alati saveznoj vladi dostupni da preispita Maskove projekte.

Jedan od njih mogao bi da bude i zakon kojim se reguliše rad Komiteta za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama, a on daje mogućnost da se Maskovi poslovi i operacije pod lupu stave zbog rizika po nacionalnu bezbednost.

Posao tog komiteta je da razmatra akvizicije američkih preduzeća od strane stranih kupaca, pa nije jasno da li bi ta revizija, koja uključuje i procene ministarstava za spoljne poslove, odbranu i unutrašnju bezbednost, zapravo bila legalan način za preispitivanje.

Razlog zbog koga bi Maskova ponuda za kupovinu Tvitera, posao vredan 44 milijarde dolara, mogao da bude dostupan za reviziju, jeste to što su u Maskovom konzorcijumu i strani investitori.

Naime, ta poslovna grupa uključuje i saudijskog princa Alvalida bin Talala, kripto berzu "Bajnans" čiji je osnivač Kinez Čanpeng Žao, kao i državni fond Katara.

Mask, najbogatiji čovek na svetu, poslednjih nedelja je bio je veoma aktivan na Tviteru gde je objavio predloge za okončanje sukoba Rusije i Ukrajine i zapretio da će ukinuti finansijsku podršku "Starlink" internetu u Ukrajini.

To je razljutilo zvaničnike u SAD i Evropi, a kod američkih rivala mu obezbedilo pohvale.

Kasnije je Mask odustao od svoje pretnje da će prekinuti "Starlink", i obećao da će nastaviti da snosi troškove usluge koja je suštinski postala alat za komunikaciju u Ukrajini za vreme ruske specijalne vojne operacije.

Mask uslugu pruža besplatno, ali kompanija "Spejs iks" kojoj ”Starlink” pripada , zbog toga gubi 20 miliona dolara mesečno.

Mask se o navodima o mogućoj istrazi nije oglašavao.

image