Svet

Lekcije o rodnom identitetu zabranjene u svim državnim školama na Floridi

Stručnjaci kažu da zabrana ugrožava slobodu govora i može uticati na nastavne planove i programe engleskog jezika, istorije i drugih predmeta
Lekcije o rodnom identitetu zabranjene u svim državnim školama na FloridiGetty © Joe Raedle / Staff

Odbor za obrazovanje Floride zabranio je lekcije o rodnom identitetu i seksualnosti u svim razredima u državnim školama, proširivši tako skoro godinu dana staru zabranu takvih lekcija koja je obuhvatala učenike do trećeg razreda, piše "Vašington post".

Odbor je usvojio novo pravilo koje kaže da nastavnici Floride od 4. do 12. razreda "neće namerno predavati... o seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu" osim ako to ne zahtevaju državni akademski standardi (što ovde nije slučaj) ili lekcije čine "deo kursa o reproduktivnom zdravlju" od kog roditelj učenika može da odustane.

Malo je verovatno da će časovi o reproduktivnom zdravlju pominjati seksualnu orijentaciju ili rodni identitet, rekao je kancelar Floride za javne škole Pol Berns, s obzirom da je "apstinencija ono što očekujemo da će se predavati u našim školama", dodao je on.

Nastavnici koji prekrše zabranu mogu biti suspendovani ili im mogu biti oduzete licence.

Novo pravilo se zasniva na Zakonu o roditeljskim pravima u obrazovanju, koji je usvojen početkom 2022. i koji je zabranio nastavu o seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu u mlađim razredima i zatražio da lekcije o ovim pitanjima ostanu "prikladne za razvoj" za starije razrede.

Zabrana je izazvala bes LGBT aktivista i eksperata za obrazovanje, koji tvrde da se ona kosi sa slobodom govora i da bi mogla da utiče na nastavu iz drugih predmeta.

"Ovo pravilo je dizajnirano kao alat za izazivanje straha, anksioznosti i brisanja naše LGBTK zajednice", poručio je Džo Sonders, direktor LGBT organizacije "Jednakost Florida".

image