Svet

Sledeće godine u Ukrajinu stižu novi "leopardi" iz Holandije

Amsterdam će ubrzo nakon remonta borbene tenkove poslati Kijevu, biće isporučeni 2024. godine, navodi se u saopštenju holandskog ministarstva odbrane
Sledeće godine u Ukrajinu stižu novi "leopardi" iz Holandije© Tanjug/ AP Photo/ Martin Meissner, File

Holandija i Danska će sledeće godine Ukrajini poslati 14 "leopard 2" tenkova, saopštilo je holandsko ministarstvo odbrane.

"Holandija zajedno sa Danskom kupuje 14 tenkova 'leopard 2-A4' za Ukrajinu. Nakon remonta, borbeni tenkovi će za kratko vreme biti poslati u Ukrajinu. Očekuje se da će tenkovi biti isporučeni 2024. godine", navodi se u saopštenju.

Cena borbenih vozila procenjena je na oko 165 miliona evra, prenose "RIA Novosti". Kilski institut za svetsku ekonomiju procenjuje da dosadašnja holandska vojna pomoć vredi 2,4 milijarde evra, a danska 800 miliona evra.

U februaru 2023. godine objavljeno je da će Holandija, zajedno sa Nemačkom i Danskom, poslati oko 100 tenkova "leopard 1" i municiju u Ukrajinu.

Holandija je 2022. godine Kijevu poslala oklopne transportere, 200 protivvazdušnih raketnih sistema "stinger", tri hiljade šlemova i dve hiljade pancira, 100 snajperskih pušaka sa municijom, 400 bacača granata i dva čamca. Amsterdam je krajem januara saopštio da namerava da isporuči Kijevu dva lansera protivvazdušnih raketnih sistema "patriot".

Moskva je više puta upozoravala zapadne zemlje da snabdevanje Kijeva oružjem ništa ne menja, već dodatno produžava sukob. Kako je naglasio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, SAD i NATO su direktno uključeni u sukob u Ukrajini ne samo zbog slanja naoružanja, već i zbog obuke vojnika.

image