Ekonomija

Ministar energetike: Holandija će potpuno prekinuti uvoz ruskog tečnog prirodnog gasa

Odluka Amsterdama mogla bi imati posledice i na druge članice EU, budući da Holandija predstavlja važno gasno čvorište za blok, napominje "Blumberg"
Ministar energetike: Holandija će potpuno prekinuti uvoz ruskog tečnog prirodnog gasaGetty © Sean Gallup/Getty Images

Holandska vlada radi na prekidanju uvoza tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, rekao je ministar energetike Rob Jeten.

Iako odluka nije najavljena, Holandija je ove godine prestala da potpisuje nove ugovore o uvozu LNG iz Rusije, a radi na ukidanju postojećih ugovora, rekao je Jeten rekao je on u intervjuu, prenosi "Blumberg".

"Moramo učiniti šta možemo kako više ne bi bilo ruskog fosilnog goriva u našem sistemu, a bili smo uspešni sa ugljem, gasom iz cevi i naftom", istakao je Jeten i dodao da holandska vlada vodi "mnogo razgovora sa kompanijama koje koriste postrojenja" oko ukidanja postojećih sporazuma o LNG.

Odluka holandske vlade odnosi se i na kratkoročne i dugoročne ugovore, ističe "Blumberg".

Sankcije koje je Zapad uveo Rusiji nakon početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini izazvale su energetsku krizu neviđenih razmera u EU, ali i šire, nakon što je Moskva drastično smanjila isporuku gasa putem cevovoda u bloku. Evropa je zatim bila primorana da se okrene kupovini tečnog prirodnog gasa, a koji se u blok uvozi iz SAD, Katara, ali i Rusije.

Holandija i dalje kupuje ruski LNG preko starijih sporazuma potpisanih pre 2023. godine, koji čini oko 15 odsto ukupnog holandskog uvoza tog goriva. Amsterdam je godine je bio četvrti najveći kupac ruskog LNG u Evropi.

Povrh toga, budući da Holandija predstavlja važno gasno čvorište za EU, odluka holandske vlade mogla bi imati posledice i na druge članice bloka.

"Blumberg" napominje da EU traži načine kojima bi države članice imale opciju da efektivno prekinu isporuke ruskog LNG bez uvođenja novih sankcija, dodavši da su ministri energetike iz bloga podržali predlog koji bi omogućio vladama da privremeno spreče ruske izvoznike da rezervišu infrastrukturne kapacitete potrebne za isporuke.

Sa druge strane, isti taj "Blumberg" prethodno je izvestio da su decembarski fjučersi na evropskom tržištu prirodnog gasa - najskuplji ugovori za ostatak godine - porasli su za oko 9 odsto u poslednje dve nedelje, što je ocenio kao znak da u bloku i dalje postoji zabrinutost zbog druge zime u Evropi bez normalnog snabdevanja gasom iz Rusije.

Špansko ministarstvo za ekološku tranziciju i demografske izazove zatražilo je od tamošnjih kompanija da se ne prijavljuju za kupovinu novih količina plavog energenta iz Rusije, usred navodne zabrinutosti Madrida i Brisela zbog impresivnog rasta uvoza LNG-a uprkos nastojanju EU da prekine zavisnost od ruskih energenata.

Španski uvoz LNG iz Rusije u januaru i februaru zabeležio je enorman porast – 172 odsto na godišnjem nivou, izvestio je prethodni španski list "Konfidensijal".

Takođe, Mađarska se, za razliku od Holandije, samo snažnije okreće ka ruskom gasu, nakon što je Budimpešta ove nedelje ugovorila veće isporuke ruskog gasa i obnovila ugovor o finansiranju.

image