Svet

Zbog visokih cena, Nemci štedljivo trošili gas

Najviše su se u potrošnji suzdržavala domaćinstva u velikim gradovima poput Hamburga, Bremena i Berlina, koji je na čelu "štedljivih"
Zbog visokih cena, Nemci štedljivo trošili gaswww.globallookpress.com © © Jens Büttner

Prošle godine Nemci su potrošili značajno manje energije u svojim domaćinstvima nego 2021, mada nisu u svim oblastima potrošnje bili podjednako štedljivi.

Kako je preneo "Špigl", nemačka domaćinstva su 2022. potrošila 12 odsto manje struje i čak 21 odsto manje gasa nego pre godinu dana.

Podatke je istraživao portal "Ček 24", a izvršni direktor za energetiku Stefen Satner kaže da su potrošači bili naročito štedljivi imajući u vidu veliki skok cena gasa prošle godine.  

Prosečna potrošnja po domaćinstvu pala je na gotovo 15.400 kilovat sati, dok je 2021. bilo potrošeno 4.000 kilovat-sati više gasa. Najviše su se u potrošnji suzdržavala domaćinstva u velikim gradovima poput Hamburga, Bremena, Berlina – koji su inače štedljivi gradovi.

Pokrajine Donja Saksonija, Šlezvig-Holštajn i Brandenburg su u sredini, i tu je potrošeno između 15.000 i 17.000 kilovat-sati (u Berlinu je potrošnja bila ispod 11.000 kilovat-sati), dok se u Saksoniji najmanje štedelo i utrošeno je "rasipnih" 19.600 kilovat-sati.

 

image