Svet

Dobili tenkove, a ne znaju ni da ih voze: Ukrajinci uništili "leoparda", otpala mu kupola (FOTO)

U javnost su dospele fotografije uništenog tenka "leopard 2A4", a pretpostavlja se da je do incidenta došlo kada su ukrajinske trupe pokušale da upravljaju njime
Dobili tenkove, a ne znaju ni da ih voze: Ukrajinci uništili "leoparda", otpala mu kupola (FOTO)www.globallookpress.com © Keystone Press Agency

Ukrajinska vojska koja je obučavana da upravlja tekovima "leopard 2" u Poljskoj umešana je u "manju" nesreću, potvrdio je bivši oficir poljske vojske Pjotr Pavelka na svom Jutjub kanalu.

Naime, kupola "leoparda" je otkinuta usred sudara sa drugim tenkom, objavio je "Jurežan tajms".

Prema navodima Pavelke, to se verovatno dogodilo tako što se tenk sudario sa drugim koji mu se zabio u oklop i udario u kupolu, čime je jednostavno istrgao taj deo sa tenka.

Pavelka je rezervni oficir sa činom poručnika, a bio u vojsci 15 godina, do penzionisanja 2022. godine. Iako su njegove tvrdnje izazvale veliku diskusiju na društvenim mrežama iz Poljske i Kijeva nema zvaničnih izjava o incidentu.

Da bi potkrepio svoje tvrdnje, Pavelka je objavio nekoliko fotografija nesreće, a na jednoj se vidi kupola "leoparda 2A4" koja je odvojena od ostatka tenka, dok se na drugim slikama može videti prednji deo tenka prekriven debelim slojem blata, pa čak i tragovima.

Prema drugim tvrdnjama, "leopard" koji je predat ukrajinskim oružanim snagama tokom obuke u Poljskoj neuspešno se spustio sa brda i zabio cev topa u zemlju usled čega je otkinuo kupolu. Autentičnost obe tvrdnje je teško nezavisno proveriti.

"Što se tiče nesreće, da budem iskren, ne sećam se da sam negde video tako nesposobnu vožnju", rekao je Pavelka.

Poljska je isporučila prvu seriju tenkova "leopard 2A4" Kijevu 24. februara ove godine, a isporuke drugih zapadnih saveznika Ukrajine trebalo bi da se nastave u narednim nedeljama. Ovi tenkovi iz 1985. godine su među najstarijima koji su trenutno u upotrebi.

Poljska je bila predvodnik u zahtevima NATO-u da Ukrajini obezbedi ove tenkove. Od februara obučava ukrajinsku tenkovsku posadu na svojim poligonima. Pošto je u pitanju rekordno kratko vreme za obuku kijevske posade, vojni komentatori su ga nazvali "ubrzanim kursom" za upravljanje tenkovima.

image