Svet

Nisu ni stigli a već ih popravljaju: Poljska priprema centar za remont ukrajinskih "leoparda"

Poljska i Nemačka prepoznaju da je glavni problem što ima jako malo rezervnih delova za ove tenkove, zbog čega ističu da je potrebno ponovo pokrenuti njihovu proizvodnju, iako se sa njom stalo pre 20 godina
Nisu ni stigli a već ih popravljaju: Poljska priprema centar za remont ukrajinskih "leoparda"www.globallookpress.com © Andreas Sjölin / TT

Poljska počinje izgradnju objekata u kojim će se vršiti popravka ukrajinskih tenkova "leopard", izjavio je danas zamenik premijera Poljske i ministar odbrane te zemlje, Marijuš Blaščak. 

Rezervni delovi za ove tenkove ne proizvode se već dvadeset godina i trenutno ih ima manje nego što bi trebalo, podsetio je poljski zvaničnik, nakon čega je dodao da je to ujedno i glavni problem kada se radi o tim tenkovima, o čemu je već razgovarao sa nemačkim kolegom, Borisom Pistorijusom. 

Centar za popravku tenkova nalaziće se u gradu Gljivice, na jugu zemlje, i u njemu će se popravljati svi "leopardi" koju su već stigli u Ukrajinu, kao i svi oni za koje se zna da će Kijevu uskoro biti isporučeni.

"Spremni smo da obnovimo proizvodnju tih rezervnih delova, zajedno sa Nemačkom. Razgovaramo o tome da se 'leopardi', koji se već nalaze u Ukrajini ili koji tek treba da stignu u nju, popravljaju u Poljskoj", poručio je danas Blaščak.

On je kazao i da je danas u Ukrajinu iz Poljske stiglo još deset tenkova "leopard 2" od ukupno 14 koji su joj bili obećani. Tenkove su poslali i Kanada, Norveška i Španija, a Poljska, kako je otkrio, pokušava da ubedi Špraniju da Kijevu pošalje još dodatna četiri tenka. 

Varšava je, kako je kazao, završila i obuku ukrajinskih vojnika, koji su sada osposobljeni da koriste "leoparde". 

image