Svet

Poljska šalje Kijevu tenkove, Španija popravlja, Finska skromna u poklonu

Osim Nemačke, jedina evropska zemlja koja Kijevu šalje modernije "leoparde 2A6s" je Portugalija, koja je obećala tri ova vozila
Poljska šalje Kijevu tenkove, Španija popravlja, Finska skromna u poklonuGetty © David Hecker / Stringer

Posle saopštenja krajem januara da će Nemačka poslati Ukrajini tenkove "leopard", kao i da će odobriti i drugim evropskim saveznicima da ih isporuče, iz Varšave stiže najava da bi "leopardi" krajem nedelje mogli da pređu poljsku granicu, a iz Berlina kritika saveznika da oklevaju u slanju modernih verzija borbenih vozila Ukrajini. 

Predsednik poljske Nacionalne agencije za bezbednost Jacek Severa rekao je za "Fajnenšel tajms" da će njegova zemlja poslati 14 "leoparda 2A4s" Ukrajini za nekoliko dana, kao i četiri koja su poslali Kanađani, a koji su ovog meseca dopremljeni u Poljsku.

Nemačka je najavila slanje 14 "leoparda 2A6s", a kancelar Olaf Šolc izneo je plan da se oforme dva bataljona tenkova nemačke proizvodnje od ukupno 62 vozila: jedan bi bio nemačka "donacija" sačinjena od modernije verzije "leoparda 2A6s", a drugi bi činila borbena vozila čijim slanjem rukovodi Poljska, nešto stariji "leopardi 2AFs".

Međutim, napredak u slanju se odužio, konstatuje FT, a na prošlonedeljnoj bezbednosnoj konferenciji u Minhenu Šolc je kritikovao saveznike da su previše spori u ispunjavanju obećanja da pošalju tenkove Kijevu, a Nemačku su mesecima kritikovali što okleva da to učini.

Za razliku od Nemačke, Španija planira da pošalje šest starijih modela tenka 2A4, ali kako su odmah naglasili u Madridu prošle godine, budući da su u skladištu od 2012. godine, vozila su u "žalosnom stanju", nemaju ulje, nedostaju im ključni delovi, uključujući i baterije.

Španski premijer Pedro Sančez tokom posete Kijevu ove nedelje ponovio je da će njegova vlada poslati šest (starih) tenkova Ukrajini, a da će u narednih nekoliko nedelja razmotriti da li broj vozila mogu da povećaju sa šest na deset.

Finsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će ukrajinskoj vojsci poslati tri "leopard 2" tenka pogodna za čišćenje mina, što je deo novog paketa vojne pomoći vrednog 160 miliona evra.

Berlin se nadao da bi Finska mogla da priloži više vozila budući da ima 200 "leoparda 2". Ali, finski predsednik Sauli Ninisto razvejao je te nade vajkajući se da "zemlja ima 1.340 kilometara dugu granicu s Rusijom i jedina je država sa 'leopardima' koja nije članica NATO".

Neodređen je bio švedski ministar odbrane Pol Džonson koji je izjavio da će Stokholm poslati nekoliko svojih "leoparda" i da su u razgovorima o tome s Nemačkom.

Osim Nemačke, jedina evropska zemlja koja Kijevu šalje modernije "leoparde 2A6s" je Portugalija, koja je obećala tri ova vozila. Španija ima 239 komada istog modela tenka, ali ne planira da ih da Ukrajini, navodeći da su im potrebni za sopstvenu odbranu.

Planove da se Ukrajini obezbede 2A4s tenkovi komplikuje nestašica rezervnih delova i municije za ovaj stariji model tenka. Nemačka vojska ne koristi ga već 20 godina, pa nemački proizvođači ne prave delove za njega.

Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus na minhenskoj bezbednosnoj konferenciji nije krio razočaranje što neke zemlje neće da doniraju novije modele "leoparda".

"Očigledno postoje neke države koje više vole da se kriju iza Nemačke. Lako je reći, mi bismo (poslali tenkove), ako biste nam dopustili, ali kada smo im dopustili, oni ipak - nisu", rekao je Pistorijus.   

image