Svet

Medijska sloboda u Americi: Funkcionerka vladajuće partije preti zatvorom nezavisnom novinaru

Stejsi Plasket "demokratski" je zapretila Metu Taibiju da zbog (ispravljene) greške u izveštavanju, ili kako ona kaže "krivokletstva", može dobiti i do pet godina zatvora
Medijska sloboda u Americi: Funkcionerka vladajuće partije preti zatvorom nezavisnom novinaru© Chip Somodevilla

Funkcionerka vladajuće Demokratske stranke u Americi Stejsi Plasket "demokratski" preti zatvorom nezavisnom novinaru Metu Taibiju zbog njegovog svedočenja o izveštavanju o "Tviter fajlovima".

Plasketova, koja je inače članica Predstavničkog doma, poslala je Taibiju pismo u kome, kako navodi novinar Li Fang (koji je u njegov sadržaj imao uvid), lažno tvrdi da je on pred Kongresom lagao pod zakletvom i pominje mu mogućnost krivičnog gonjenja.

"Prema zakonu o krivokletstvu, kazna za davanje lažnih informacija je i pet godina", zapretila mu je funkcionerka.

Taibi, je, naime, grešku napravio u svom tvitu, kada je umesto CIS (privatnu organizaciju Centar za internet bezbednost) pomenuo CISA (što je vladina Agenciju za sajber bezbednost i infrastrukturnu bezbednost). Zbog te omaške on se izvinio i ispravio je.

"Ova greška je važna jer dodavanjem 'A' niste napravili bezopasnu pravopisnu grešku. Umesto toga, tvrdili ste da je CISA, vladino telo sarađivala sa EIP (Partnerstvom za integritet izbora) na uklanjanju postova sa društvenih medija", napisala je Plasket Taibiju, a preneo "Foks njuz".

Taibi je o tome svedočio tokom saslušanja Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma 9. marta, a kako je Fang u svom tekstu primetio, konkretni komentari koje je Taibi izneo pred Kongresom bili su tačni uprkos prvobitnoj grešci u izveštavanju o "Tviter fajlovima".

"Uznemirujuće je što član Kongresa pokušava da preti zatvorom novinaru zbog rezimiranja njegovog izveštaja tokom saslušanja u Kongresu. Čini se očiglednim da nije imala dobru nameru i da je pretnja krivičnim gonjenjem taktika zastrašivanja", rekao je Fangu direktor Fondacije za slobodu štampe Set Stern.

Direktor Fondacije za prava pojedinca Aron Ter uveren je da greška u Taibijevom tvitu ne pokazuje da je on svesno lagao Kongres.

"Teško je zamisliti nešto strašnije za slobodnu štampu od pretnje novinaru zatvorskom kaznom na osnovu jedne, ispravljene greške u njegovom izveštavanju", istakao je.

Plasket, koja je demokratski delegat sa Devičanskih ostrva bez prava glasa, imala je "okršaj" i sa Taibijem na prošlomesečnom saslušanju, nazivajući ga „takozvanim novinarom“ i insistirala da otkrije svoj izvor za izveštaje o Tviter fajlovima, sumnjajući da je to bio vlasnik Tvitera Ilon Mask. 

Taibi, kome je Mask prošle godine odobrio pristup arhivi "Tvitera" pod lupom je vladinih zvaničnika još od kako je, u decembru počeo da izveštava o malverzacijama vlasti u vezi sa tom platformom.

Prošlog meseca, Federalna trgovinska komisija naredila je Masku da "identifikuje sve novinare" koji su imali pristup Tviter fajlovima, a otkriveno je i da je baš na dan kad je Taibi svedočio pred Predstavničkim domom o svojim saznanjima, na njegova vrata stigla poreska uprava.

image