Svet

Bajden u Kongresu optužen da je pokušao da prećuti priču o laptopu svog sina

Zakonodavci su, nedavno, intervjuisali bivšeg zamenika šefa CIA Majkla Morela, jednog od 51 bivših obaveštajnih zvaničnika koji su potpisali izjavu da priča o laptopu navodno ima znake ruske informativne operacije
Bajden u Kongresu optužen da je pokušao da prećuti priču o laptopu svog sinawww.globallookpress.com © Chris Kleponis - Pool via CNP/Keystone Press Agency

Štab predsednika SAD Džozefa Bajdena pokušao je da prećuti priču sa laptopom njegovog sina Hantera Bajdena uoči izbora, tvrdi pravosudni komitet Predstavničkog doma američkog Kongresa.

"Udruženi napori da se u javnosti minimizira i predupredi širenje ozbiljnih optužbi protiv porodice Bajden naneli su medveđu uslugu kada je informisanje svih američkih građana u okviru demokratskog procesa u pitanju", navodi se u saopštenju Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma.

Zakonodavci su, nedavno, intervjuisali bivšeg zamenika šefa CIA Majkla Morela, jednog od 51 bivših obaveštajnih zvaničnika koji su potpisali izjavu da priča o laptopu navodno ima znake ruske informativne operacije, navodi se u izveštaju.

Morel je naveo da ga je u oktobru 2020. kontaktirao sadašnji državni sekretar Entoni Blinken, koji je u to vreme obavljao funkciju višeg pomoćnika u Bajdenovoj predsedničkoj kampanji, kako bi razgovarali o situaciji sa uređajem.

Kako ističe komitet, Morel tvrdi da su ga kontaktirali i drugi predstavnici Bajdenove kampanje, prenose "RIA Novosti".

"Morel je objasnio da je Bajdenova kampanja pomogla da se razvije strategija kako bi izjava postala javna", navodi se u saopštenju.

Zakonodavci zaključuju da je Bajdenova kampanja imala aktivnu ulogu u pripremi te izjave, što je zauzvrat pomoglo u zataškavanju priče o laptopu.

S tim u vezi, poslanici su pisali Blinkenu, tražeći od njega da imenuje sve sa kojima je komunicirao o izradi pisane izjave i da dostavi relevantna dokumenta.

Afera sa laptopom datira od oktobra 2020. godine. 

image