Svet

Hanter Bajden prekršio zakon o stranim agentima, uhapšeni Izraelac ima podatke koji bi ga sahranili

Hapšenje Gala Lufta i tvrdnje njegovog advokata izazvale su pometnju u političkom svetu, pre svega jer je usledio poziv uzbunjivačima da iznesu dokaze o korupciji porodice Bajden
Hanter Bajden prekršio zakon o stranim agentima, uhapšeni Izraelac ima podatke koji bi ga sahraniliwww.globallookpress.com © Ron Sachs/ZUMAPRESS.com

Jedan od najimućnijih republičkih predstavnika Kongresa, Darel Isa, pozvao je uzbunjivače da se jave nakon hapšenja Izraelca Gala Lufta, ko-direktora Instituta za analizu globalne bezbednosti. Njegov poziv upućen je kako bi se unapredila istraga Kongresa o poslovnoj šemi porodice Bajden i povezanim malverzacijama, zbog kojih je danas Ministarstvu pravde upućena žalba zbog navoda da je predsednikov sin Hanter Bajden prekršio Savezni zakon o registraciji stranih agenata.

U žalbi se navodi da je tužilaštvu podneta izjava da je Hanter Bajden zastupao interese stranog pravnog lica, a da nije bio registrovan kao strani agent. 

"Nikad se ne zna gde će se pojaviti uzbunjivači, zabrinuti pojedinci i kritične informacije kojima raspolažu. Ali uvek moramo biti spremni, posebno sada kada otkrivamo sve više i više podataka o korupciji u porodici Bajden, da primimo dokaze koji će unaprediti istragu", rekao je Isa.

Luft je uhapšen na Kipru po Interpolovoj poternici, ali tvrdi da je reč o "političkoj osveti" zbog inkriminišućih informacija koje je dao FBI o vezama Džozefa Bajdena i njegovih porodičnih poslova sa kineskom energetskom kompanijom uoči izbora 2020. godine.

Loše vesti za Hantera Bajdena

Prema izraelskom advokatu za međunarodna krivična i građanska prava, Mordičaji Civinu, koji zastupa Lufta, njegov klijent ima informacije koje bi "sahranile" Hantera Bajdena i "skrenule pažnju na samog predsednika".

Civin je odbio da pruži dokumentaciju koja bi potkrepila te tvrdnje kada ga je kontaktirao "Braitbart njuz", ali evidentno je da sve više informacija izlazi na videlo u vezi sa Bajdenovim "laptopom iz pakla".

Spremni za dalje istraživanje

Nadzorni odbor Predstavničkog doma svestan je Luftovih navoda i trebalo bi da stupi u kontakt sa njegovim advokatom iz Izraela.

"Osoblje Nadzornog odbora je upoznato sa optužbama i uskoro će stupiti u kontakt sa advokatom", kazali su iz Predstavničkog doma.

Hapšenje Gala Lufta i tvrdnje njegovog advokata izazvale su pometnju u političkom svetu, pre svega jer je usledio poziv uzbunjivačima da iznesu dokaze o korupciji porodice Bajden.

Jedni od onih koji su dostavili dokumente Nadzornom odboru su zaposleni u porodici Bajden, Keti Čang i Erik Švirin, pa je jasno da je istraga o poslovnim planovima porodice Bajden daleko od kraja.

Inače, finansijer "Metabiotine" biolaboratorije u Ukrajini je Bajdenova kompanija "Rozemont Seneke". U martu ove godine, i "Njujork post" je objavio da je sin američkog predsednika pomogao da se obezbede sredstva za izvođača radova u ukrajinskim biolaboratorijama. 

Takođe, u laptopu Hantera Bajdena nalazio se niz mejlova koji pokazuju da je on delovao kao strani agent, kao i da je delio poverljive informacije Stejt departmenta sa svojim "partnerima" u Ukrajini, uključujući tamošnju naftnu i gasnu kompaniju "Burisma Holdings".

Žalba ministarstvu zbog kršenja zakona o registraciji stranih agenata

Mejlovi u koje je "Njujork post" imao uvid, posebno prepiska od 13. maja 2014. između Hantera i Kendre Barkof, predstavljaju osnov za žalbu jer je bivšu sekretarku za štampu tadašnjeg potpredsednika Džozefa Bajdena podučavao kako da odgovori na pitanja medija o tome da se pridružio odboru ukrajinske kompanije za prirodni gas "Burisma Holdings".

U žalbi se navodi da je tužilaštvu podneta izjava da je Hanter Bajden zastupao interese stranog pravnog lica, a da nije bio registrovan kao strani agent.

"Savetujući Kancelariju potpredsednika kako da odgovori na novinarske upite o njegovom imenovanju za člana upravnog odbora, Hanter Bajden zastupao je interese stranog pravnog subjekta pred agencijom ili zvaničnikom Vlade Sjedinjenih Država," navela je savetnica američke "Frst Ligal Fondejšen" Džin Hamilton u izjavi pomoćniku državnog tužioca za nacionalnu bezbednost, Metjuu Olsenu, citirajući relevantni član zakona.

Hanter je, odgovarajucći na tvrdnje o mogućem sukobu interesa, uzvratio da Burisma ne zavisi od vlade Ukrajine, a i sam je privatno lice, i predložio da se ova teza koristi u kontaktima sa medijima, ističe list.

"Šta tačno pitaju?" Hanter je odgovorio. "Za sada bih ih samo uputio u svoju kancelariju. Za vašu informaciju, pridružio sam se odboru "Burisma Holdings"  nezavisnog/privatnog proizvođača prirodnog gasa u Ukrajini, zajedno sa bivšim predsednikom Poljske. Mislim da je saopštenje za javnost na njihovoj veb stranici."

Barkof je zatim Hanteru prosledila e-poštu od Maksa Sedona, tada stranog dopisnika "BazFid njuza".

"Ruskim državnim medijima se dopada ovo saopštenje za javnost, navodno iz ukrajinske kompanije za prirodni gas, u kojoj se tvrdi da se sin potpredsednika pridružio njenom upravnom odboru", napisao je Sedon, obraćajući se tadašnjoj portparolki Saveta za nacionalnu bezbednost Lauri Lukas Magnuson.

Advokati Hantera Bajdena nisu odgovorili na zahtev njujorškog lista za komentar.

image