Svet

"Forin polisi": Koje logističke probleme isporučeni "leopardi" donose Kijevu

Tenkovi, koje je, kao vojnu pomoć Kijevu poslalo osam zemalja, ispaljuju različita zrna, što sprečava Ukrajinu da kupuje municiju na veliko
"Forin polisi": Koje logističke probleme isporučeni "leopardi" donose Kijevuwww.globallookpress.com © Francisco J. Olmo

Ukrajina će morati da nabavlja različitu municiju za tenkove nemačke proizvodnje "leopard", izveštava "Forin polisi".

U izveštaju koji je preneo ovaj medij, navodi se da vozila koja je Kijevu dostavilo osam zemalja, ne ispaljuju istu vrstu granata. U tekstu se naglašava i navodna neadekvatnost protivvazdušne odbrane koja je već isporučena Kijevu.

"Forin polisi" prenosi da "tenkovi 'leopard', koji stižu iz osam različitih zemalja, ispaljuju različita zrna, što znači da Ukrajinci ne mogu da nabave municiju za svoje kopnene snage u većoj količini."

Što se tiče tenkova "abrams", za koje su SAD za sada samo obećale da će ih isporučiti, verovatno će im biti potrebni meseci pre nego što zaista stignu na bojno polje, napominje ovaj list.

Prema "Forin polisiju", Ukrajina se suočava i sa ozbiljnim nedostatkom savremenih sistema protivvazdušne odbrane, koji mogu da pokriju samo nekoliko gradova. Da stvar bude gora, raketni sistemi "houk", koje je obezbedio Vašington, isporučeni su bez radara.

Ovi problemi, kako se navodi, usporavaju planiranu prolećnu kontraofanzivu Kijeva i izazivaju nezadovoljstvo ukrajinskog rukovodstva.

Aleksej Danilov, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, požalio se za AP ranije ove nedelje da neke od država koje podržavaju Kijev "obećavaju jedno, a rade sasvim drugo". Ukrajinski zvaničnik je jasno stavio do znanja da "niko neće krenuti nespreman" u planiranu kontraofanzivu.

Neimenovani ukrajinski poslanik, kojeg citira "Forin polisi", tvrdi da je napad prvobitno bio planiran za april, ali da je morao da bude odložen na neodređeno vreme zbog nedostatka oružja.

U petak je "Njujork tajms" objavio izveštaj u kome se navodi da je Kijev krajem februara imao samo 200 od ukupno 253 tenka koje su američki vojni zvaničnici smatrali dovoljnim za uspešnu kontraofanzivu. Ovaj list, pozivajući se na dokumente Pentagona koji su procurili, napominje da je većina ukrajinskog naoružanja i dalje sovjetskog porekla.

"Njujork tajms" je ranije izvestio da SAD i njihovi saveznici imaju poteškoća i da održe korak sa ukrajinskim zahtevima za artiljerijskim granatama.

image