Svet

Film o nemačkim zločinima u Namibiji: Prvi genocid u 20. veku

Tokom proteklih 20 godina, Nemačka je postepeno počela da govori o masakru, u kojem je između 1904. i 1908. ubijeno najmanje 60.000 pripadnika naroda Herero i 10.000 pripadnika naroda Nama u Namibiji
Film o nemačkim zločinima u Namibiji: Prvi genocid u 20. vekuwww.globallookpress.com © Jens Kalaene

Genocid iz kolonijalnog doba koji je Nemačka počinila u Namibiji stigao je na velike ekrane, osvetljavajući zanemarene zločine koji su dugo bili u senci Drugog svetskog rata i Holokausta.

Film "Measures of Men" (Ljudske mere) Larsa Kraumea je priča o nemačkom etnologu koji putuje u nemačku jugozapadnu Afriku ranih 1900-ih da bi proučavao autohtone narode i uzeo njihove lobanje.

Na početku filma, on veruje da nijedna rasa nije superiornija od bilo koje druge. Ali on je ambiciozan i, da bi unapredio svoju karijeru, na kraju se priklanja tada preovlađujućem mišljenju u nauci, koje je utrlo put rasističkoj ideologiji nacista.

Film se prikazuje u nemačkim bioskopima od 23. marta, a pravljene su i specijalne projekcije u školama i Donjem domu Bundestaga, piše AFP, a prenosi "Frans 24". 

"Nemačka je dugo potiskivala prošlost, a izgubila je sve kolonije 1919. godine", rekao je Kraume za Frans pres i dodao da je "film doprinos tome da Nemci postanu svesni svoje odgovornosti".

Nemačka je poznata po naporima da se seća svojih zločina počinjenih tokom Drugog svetskog rata, navodi agencija, ali samo je jedan film - "Morenga", nemačkog reditelja Egona Gintera - snimljen u Nemačkoj o ulozi te zemlje u Namibiji.

Namibijske lobanje za nemačke eksperimente

Iako je bilo manje od francuskog i britanskog, nemačko kolonijalno carstvo obuhvatalo je delove nekoliko afričkih zemalja, uključujući današnji Burundi, Ruandu, Tanzaniju, Namibiju i Kamerun.

Nemačka je u Namibiji bila odgovorna za masovna ubistva domorodačkog naroda Herero i Nama koje mnogi istoričari nazivaju prvim genocidom u 20. veku.

Tokom proteklih 20 godina, zemlja je postepeno počela da govori o masakru, u kojem je između 1904. i 1908. ubijeno najmanje 60.000 pripadnika naroda Herero i 10.000 pripadnika naroda Nama.

Nemačka je Namibiji vratila lobanje i druge ljudske ostatke koji su poslati u Berlin zbog "naučnih eksperimenata".

U maju 2021, Nemačka je zvanično priznala da je počinila genocid u Namibiji i obećala milijardu evra finansijske podrške potomcima žrtava.

Potreban je zvaničan zahtev za oproštaj od nemačkog predsednika

Kada je film prikazan u nekim selima naroda Herero, "bilo je veoma emotivno, ljudi su mislili da je Lars Kraume veoma hrabar zbog toga što prikazuje takav film potomcima žrtava", rekao je Izrael Kaunatjike, aktivista za prava Herero naroda.

On je dodao da bi bilo dobro da se snimi film koji prikazuje događaje iz vizure naroda Herero, ali da, nažalost, za to nema novca.

"Potreban nam je zvaničan zahtev za oproštaj od nemačkog predsednika i vraćanje svih lobanja i kostiju Herero i Nama koje se još uvek nalaze u nemačkom posedu", rekao je Kraume.

"Razvojna pomoć nije zamena za reparacije", dodao je Kaunatjike.

image