Svet

Studija norveškog univerziteta: Kako bela boja promoviše rasizam

Norveška igrala vodeću ulogu na globalnom nivou u uspostavljanju bele boje kao superiorne
Studija norveškog univerziteta: Kako bela boja promoviše rasizamwww.globallookpress.com © Stefan Sauer

Norveški Univerzitet u Bergenu uradio je studiju o ulozi bele boje u širenju rasizma širom planete.

Univerzitet je dobio vladin grant od 1,2 miliona dolara za istraživački projekat "Kako je Norveška učinila svet beljim" ("Norvajt") koji se bavio time "kako je bela boja doprinela beloj supremaciji širom sveta".

Projekat proučava beli pigment titanijum-dioksid ne bi li pokazao "da je Norveška igrala vodeću ulogu na globalnom nivou u uspostavljanju bele kao superiorne boje".

Gledajući kroz "istorijsku, estetsku i kritičku prizmu", "Norvajt" je pokušao da poveže teme beline, tehnoloških inovacija i masovne eksploatacije prirodnih resursa u jednoj studiji slučaja.

Pod palicom istoričarke arhitekture Ingrid Haland, u projektu se predlaže i da se istraži kako je pomenuti beli pigment "povezan s rasističkim stavovima", što se nadovezuje na njenu raniju tezu da je titanijumsko belo "stvorilo uslove za pojavu stavova prema boji za koje bi se moglo reći da su društveno toksični".

Belina se obično "shvata kao kulturna i vizuelna privilegija", ali "Norvajt" nudi "izrazito drugačije bojno polje za politiku beline u umetnosti i arhitekturi", tvrdi se u univerzitetskom projektu.

"Norvajt" su finansirali Istraživački savet Norveške, te kompanije "Titanija A/S" i "Kronos titan", koje iskopavaju titanijum i proizvode beli pigment titanijum-dioksid.

image
VV inauguration
banner