Svet

Progon pravoslavlja se nastavlja: U gradu Irpinu zabranjeno delovanje UPC

Hitno da se usvoje zakoni i podzakonski akti za zabranu aktivnosti UPC u zemlji, kazao je gradonačelnik Aleksandar Markušin
Progon pravoslavlja se nastavlja: U gradu Irpinu zabranjeno delovanje UPCGetty © Photo by Roman Pilipey/Getty Images

Gradonačelnik ukrajinskog grada Irpin Aleksandar Markušin saopštio je da su poslanici Gradskog veća danas jednoglasno doneli odluku o zabrani delovanja kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) u tom gradu.

"Danas smo održali sednicu Gradskog veća Irpin. Jedno od najvažnijih pitanja, za koje su poslanici Gradskog veća jednoglasno glasali, jeste odluka da se podnese zahtev za zabranu delovanja verskih organizacija (udruženja) Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije", naveo je Markušin na Telegramu.

On je dodao da su poslanici apelovali i na ukrajinskog predsednika Vladimira Zalenskog, Vrhovnu Radu, Kabinet ministara i Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine da hitno usvoje zakone i podzakonske akte za zabranu aktivnosti UPC u zemlji. Naveo je i da treba "unaprediti proceduru prelaska ovakvih verskih zajednica u potčinjavanje drugim verskim organizacijama".

Nešto kasnije, Gradsko veće grada Brovara u Kijevskoj oblasti odlučilo je da raskine ugovore o trajnom korišćenju zemljišnih parcela za crkve UPC. Prema rečima zamenika predsednika Državne uprave Brovarskog okruga Aleksej Dorošenko, naveo je da se radi o četiri zemljišne parcele na kojima se nalazi pet crkava.

"U februaru prošle godine, Pravoslavna crkva Ukrajine (PCU) posedovala je samo četiri crkve u Brovskoj opštini, koju čine Brovari i sela Trebuhov i Knjažiči. Još 11 parohija je bilo potčinjeno UPC. Tokom godine sve se značajno promenilo: u UPC je ostalo samo pet crkava, a zajednice PCU već poseduju deset", kazao je Dorošenko.

Prethodno je gradsko veće grada Černovaca na jugozapadu Ukrajine donelo danas odluku da UPC liši prava na korišćenje zemljišne parcele u gradu. 

"U Černovcima su Ukrajinsku pravoslavnu crkvu lišili prava da koristi 22 zemljišna poseda. Odluka je doneta tokom zasedanja gradskog veća", piše ukrajinski "Suspiljne".

Za odluku je glasalo 28 poslanika, i nije bilo niti jednog glasa protiv. 

Kako je ranije objavilo ukrajinsko izdanje "Kanala 24", od početka 2023. godine 63 verske organizacije su prešle u PCU. Najveći broj takvih zajednica nalazi se u Kijevu, Vinici i Hmeljničkom regionu . U Ukrajini postoji oko 8.500 crkava koje su potčinjene UPC.

Podsetimo, ukrajinske vlasti su tokom protekle godine organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlamentu zemlje je podnet predlog zakona o njenoj stvarnoj zabrani u Ukrajini.

image