Svet

"Transejbelizam", novi ponor zapadnog društva: Kad "zdravi ljudi" biraju da budu hendikepirani

Neke od ovih osoba se sakate, druge traže od hirurga amputaciju jer "žele da budu hendikepirani od struka nadole"
"Transejbelizam", novi ponor zapadnog društva: Kad "zdravi ljudi" biraju da budu hendikepiraniwww.globallookpress.com © 007 David Parry/Medicimage LTD

Novi pojam "transejbelizam" (transableism), tj. "trans-sposobanizam", ovih dana privlači pažnju američke javnosti, reklo bi se opravdano, jer je posredi termin kojim se opisuje poremećaj identiteta integriteta tela, odnosno "Body Integrity Identity Disorder" (BIID).

Pod ovim terminom se misli na osobe koje se "identifikuju" kao hendikepirane. Prema nekima, BIID je preimenovan u "trans-sposobanizam" kako bi se uskladio sa današnjom trans zajednicom i fenomenom da se "leče" pacijenti "amputacijom zdravih udova".

U kulturološkom smislu, "transejbelizam" je "sledeći ponor društva", piše "Foksnjuz".

Na pitanje zašto, odgovor je kratak i logičan - zato što se "neke od ovih osoba sakate, druge traže od hirurga amputaciju, ili transekciju kičmene moždine", piše sajt ukazujući na šokantne korake koje neki preduzimaju.

Nacionalni instituti za zdravlje na svojoj veb stranici napominju da "oni sa BIID-om žele amputaciju jednog ili više zdravih udova, ili žele paralizu tela".

Kritičari ove najnovije pojave kažu da se iza svega krije "potreba za pažnjom", da je krajnje "uvredljivo za osobe sa hendikepom" i "definitivno sramotno".

"Ne znam da li se možete smatrati ozbiljnim ljudskim bićem ako ovako menjate svoje telo, umesto da dobijete odgovarajuću mentalnu pomoć koja vam je potrebna", navode američki studenti.

Jedna od njih je Norvežanka Jorund Viktoria Alme (53), viši kreditni analitičar u Oslu, koja se identifikuje kao invalid i koristi invalidska kolica, iako nema fizičkih nedostataka. Alme je takođe transrodna osoba.

"Životna želja mi je da se rodim kao žena paralizovana od struka naniže", izjavila je ona u TV programu "Dobro jutro Norveška" 2022. godine.

U još šokantnijem slučaju, 21-godišnja žena iz Severne Karoline se identifikovala kao slepa iako je imala savršen vid, te je preduzela korake da to promeni.

image