Svet

Sudan: U ponoć na snagu stupa novo primirje od 72 sata

U protekle dve sedmice ubijeno je 425 civila, a 2.091 je ranjeno
Sudan: U ponoć na snagu stupa novo primirje od 72 sata© AP Photo/Marwan Ali, File/Tanjug

Novo humanitarno primirje u trajanju od 72 sata objavljeno je danas u Sudanu, saopštio je portparol paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF), precizirajući da prekid vatre počinje od ponoći.

"Odgovarajući na međunarodne, regionalne i lokalne pozive, mi najavljujemo produženje humanitarnog primirja za 72 sata, počevši od ponoći, kako bi se otvorili humanitarni koridori i olakšalo kretanje građana i bila im pružena mogućnost da ispune svoje potrebe i stignu do sigurnih područja", navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

Sukob u Sudanu izbio je 15. aprila između nacionalne vojske i njenih paravojnih snaga RSF.

Prema navodima sudanskog lekarskog sindikata, u protekle dve sedmice ubijeno je 425 civila, a 2.091 je ranjeno, dok sudansko Ministarstvo zdravlja navodi da je ukupan broj poginulih, uključujući borce, 528, a ranjenih 4.500.

Zapadne sile završile evakuaciju građana

Velika Britanija juče je izvela svoj poslednji evakuacioni let iz te afričke zemlje zahvaćene ratom. SAD i Francuska su takođe svoje državljane  prebacile na sigurno, preneo je "Politiko".

U Srbiju je, prema rečima ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, od 28 naših građana, koliko ih je bilo u Sudanu, evakuisano njih 27.

image