Svet

Zelenski razgovorao sa Makronom: Ukrajinski mirovni paket ili jačanje oružanih snaga

Potrebna su dodatna rešenja koja bi ojačala ukrajinski potencijal na bojnom polju, saglasni su Vladimir Zelenski i Emanuel Makron
Zelenski razgovorao sa Makronom: Ukrajinski mirovni paket ili jačanje oružanih snagawww.globallookpress.com © Press Office of Ukraine/ThePresidentialOfficeUkraine

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski razgovarao je danas sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom, sa kojim je diskutovao o ukrajinskoj "mirovnoj formuli" i situaciji na liniji fronta, saopšteno je iz kancelarije predsednika u Kijevu.

"Detaljno sam informisao Makrona o situaciji na frontu i perspektivama njegovog razvoja u maju-junu. Posebno sam se fokusirao na prioritetne potrebe ukrajinskih odbrambenih snaga", napisao je Zelenski na Telegramu, prenose "RIA Novosti".

Saglasni su da su potrebna "dodatna rešenja" koja bi ojačala ukrajinski potencijal na bojnom polju, preneo je "Kijev independent".

"Cenimo potvrdu Francuske da je našim oružanim snagama obezbedila moćan oklopni paket", dodao je Zelenski.

Pripreme za "ukrajinsku kontraofanzivu se privode kraju", a vojska je na obuci u zapadnim zemljama, rekao je ministar odbrane Ukrajine Oleksij Reznikov.

"Brzina i specifičnost našeg odgovora je veoma važna, to je nešto što će značajno pojačati naše sposobnosti", rekao je Zelenski.

Francuski i ukrajinski predsednici su pričali i o pripremama za NATO samit u Vilnjusu, koji će biti održan 11. i 12. jula.

"Sputnjik" je ranije izvestio da je Makron sebi postavio zadatak da "spreči pobedu Rusije" u Ukrajini.

image