Svet

Zelenski bi pre poginuo nego pao Rusima u ruke (VIDEO)

Ukrajinski lider tvrdi da nosi pištolj, ali je na pitanje novinara da li poseduje oružje da bi izvršio samoubistvo kako ne bi pao u zarobljeništvo odgovorio odrično
Zelenski bi pre poginuo nego pao Rusima u ruke (VIDEO)Getty © Mario Tama / Staff

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je lokalnom televizijskom kanalu da bi, u slučaju da su ruske trupe upale u njegov bunker u Kijevu u ranim danima sukoba, on i njegovo osoblje pre poginuli boreći se nego što bi dozvolili da budu zarobljeni.

"Znam da pucam", rekao je Zelenski u intervjuu koji je emitovao ukrajinski kanal "1+1". Ukrajinski vođa je tvrdio da nosi pištolj, ali je na pitanje novinara da li poseduje oružje da bi izvršio samoubistvo kako ne bi pao u zarobljeništvo odgovorio odrično.

"Ne, ne, ne. Ne da pucam u sebe. Da uzvratim, svakako", rekao je ukrajinski vođa koji ne bi sasvim krenuo stopama Adolfa Hitlera, premda je za sklonište takođe izabrao bunker, i pre izabrao samoubistvo nego da živ padne u ruke Rusima.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev istakao je ranije da je glumac Zelenski dokazani fašista, pravi naslednik nemačkih nacionalsocijalista, te da će poraz njegovog režima biti isti.

A da je Zelenski opsednut Bahmutom na sličan način kao Hitler Staljingradom izjavio je bivši savetnik šefa Pentagona Daglas Makgregor.

Imajući u vidu da su ukrajinski zvaničnici tvrdili da su ruske snage na početku Specijalne vojne operacije pokušale da se infiltriraju u Kijev i da provale u predsednički štab, Zelenski je rekao da bi bila "sramota" da su ga zarobili.

"Da su ušli unutra, ne bismo bili ovde", rekao je prvi čovek Ukrajine u intervjuu. "Niko ne bi bio zarobljen jer smo veoma ozbiljno pripremili odbranu. Bili bismo tu do kraja."

Zelenski je rekao i da su mu neki zapadni partneri sugerisali da napusti Kijev, ali da je odbio let za evakuaciju u SAD ne bi li branio prestonicu (iz bunkera pod zemljom).

Međutim, kako je pisao "Tajms", Zelenski i njegovi saradnici su na početku rata proveli skoro dva meseca u bunkeru umesto planirane dve nedelje. Britanski list je tvrdio da su poštovani strogi tajni protokoli, pa su oni koji su pratili šefa države u podzemlju morali da potpišu dokument o neotkrivanju podataka, za sebe su morali da zadrže detalje o dizajnu skloništa, lokaciji, pogodnostima, pa čak i o hrani koju su dobili.

Tadašnji izraelski premijer Naftalij Benet tvrdio je da je u martu 2022. razgovarao s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom koji mu je rekao da ne želi da zauzme Kijev niti ubije Zelenskog.

Benet je potom pozvao Zelenskog da ga uveri da ga Putin neće ubiti, a ukrajinski lider je samo "dva sata kasnije otišao u svoju kancelariju i napravio selfi na kojem je objavio da se ne plaši".

Kremlj se nije oglašavao o Benetovoj tvrdnji.

image