Svet

RT saznaje: Kijev šalje vojnike u Odesu, planira se provokacija u Pridnjestrovlju?

Cilj je zauzimanje skladišta u mestu Kolbasna i izazivanje vojnih provokacija, kako bi pažnja Moskve bila odvučena na drugu stranu
RT saznaje: Kijev šalje vojnike u Odesu, planira se provokacija u Pridnjestrovlju?www.globallookpress.com © Madeleine Kelly

Oružane snage Ukrajine prebacile su više hiljada vojnika u Odesu, želeći da izazovu provokacije u Pridnjestrovlju, rekao je za rusku redakciju RT-a neimenovani izvor.

Prema poslednjim informacijama, ukrajinska vojska bi trebalo da se uputi prema Tiraspolju u periodu od 9. do 15. maja, kada bi, kako se očekuje, moglo doći do oružane provokacije u regionu Pridnjestrovlja. Cilj diverzije biće odvlačenje pažnje ruskih snaga.

Druga grupa vojnika, kako se navodi, pokušaće da zauzme veliko vojno skladište u mestu Kolbasna.

Izvor dalje otkriva da je Kijev od marta ove godine u tri mesta Odeske oblasti podigao hangare za skladištenje poljoprivrednih proizvoda, vojne tehnike i druge potrebe pripadnika ukrajinskih oružanih snaga. U aprilu, vlasti su u ovaj deo poslale oko 4.000 vojnika.  

Podsetimo, Ukrajina već duže vreme najavljuje kontraofanzivu. Osnivač Grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin nedavno je izjavio da se kontraofanziva očekuje ovog meseca. Prema njegovim rečima, na nju se čekalo zbog lošeg vremena. 

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznjikov je rekao da je jedan od ciljeva izlazak na Azovsko more, dok je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski kazao da se Ukrajinci nadaju da će kontraofanzivom moći da osvoje Krim. 

U isto vreme, ruska vojska danas javlja da specijalne jedinice Centralnog vojnog okruga prolaze intenzivnu obuku u zoni Specijalne vojne operacije na teritoriji Donbasa. 

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu juče je javio da će država udvostručiti proizvodnju visokopreciznog oružja, objasnivši da je rukovodstvo već izdalo naredbu za povećanje proizvodnje naoružanja i vojne opreme za rusku vojsku koja se bori na frontu.

image