Svet

Britanski naučnik: Budućnost veštačke inteligencije mogla bi da bude zastrašujuća

Istaknuti stručnjak za veštačku inteligenciju Džefri Hinton nedavno je napustio svoju funkciju u "Guglu"
Britanski naučnik: Budućnost veštačke inteligencije mogla bi da bude zastrašujućawww.globallookpress.com © Alexander Limbach via www.imago-

Britanski naučnik i kognitivni psiholog Džefri Hinton napustio je svoj posao u "Guglu" i upozorio na opasnosti od razvoja veštačke inteligencije (AI), na čijem je razviju radio više od decenije.

On je u intervjuu za "Njujork tajms" objasnio razlog za napuštanje te kompanije.

"Malo ko je verovao da bi veštačka inteligencija mogla da bude inteligentnija od ljudi. Većina je mislila da je to daleko, da će se dogoditi za 30 ili 50 godina. I ja sam nekada tako mislio, ali više ne verujem u to", rekao je Hinton i dodao da bi budućnost mogla da bude "zastrašujuća".

Britanski naučnik, koga mnogi nazivaju "kumom veštačke inteligencije", rekao je da AI neće eliminisati samo dosadne i teške poslove, već i "mnogo više od toga".

On je dodao i da bi internet uskoro mogao da bude preplavljen lažnim fotografijama, video-snimcima i tekstovima koje je napravila veštačka inteligencija.

"Mnogi više neće moći da razaznaju šta je stvarno a šta ne."

Hinton je kazao da se boji i dugoročnih opasnosti koje koje bi veštačka inteligencija mogla da predstavlja po čovečanstvo.

Kompanije i pojedinci mogli bi da koriste AI za pisanje, ali i za izvršavanje kompjuterskih kodova, a britanski stručnjak upozorava i da bi veštačka inteligencija mogla da se koristi i u vojne svrhe.

Hinton je bio jedan od ključnih ljudi u razvoju veštačke inteligencije i tzv. dubokog učenja, koje predstavlja osnovu za aplikacije poput Čet GPT-ja. On je svoju startap kompaniju 2012. prodao "Guglu" za 44 miliona dolara.

On je 2018. godine dobio nagradu "Tjuring", najprestižnije priznanje u oblasti informatike. 

Broj stručnjaka i političara koji upozoravaju na opasnost veštačke inteligencije raste iz dana u dan, piše nemački "Špigl".

Hinton je jedan od naučnika koji se zalaže za globalnu regulaciju veštačke inteligencije, iako smatra da je za to možda već kasno. 

Britanski naučnik je, kako piše "Njujork tajms", do prošle godine smatrao da njegov poslodavac "Gugl" ozbiljno pristupa razvoju AI, ali to se promenilo nakon što im je njihov rival "Majkrosoft" "objavio rat" u razvoju veštačke inteligencije.

image