Svet

"Veštačka inteligencija je opasna": Kum AI dao otkaz i upozorio svet

AI trenutno nije inteligentnija od čoveka, ali bi uskoro mogla da bude
"Veštačka inteligencija je opasna": Kum AI dao otkaz i upozorio svet© Tanjug/AP Photo/Michael Dwyer, File

Čovek koga mnogi nazivaju "kumom" veštačke inteligencije (AI), dao je otkaz u kompaniji "Gugl" i upozorio na sve veće opasnosti od razvoja na polju AI.

Kognitivni psiholog i informatički naučnik Džefri Hinton decenijama je radio na neuralnim mrežama i "dubokom učenju" i smatra se da su njegova istraživanja doprinela razvoju servisa kao što je ČetGPT, a za "Njujork tajms" rekao je da žali zbog svog rada.

Za Bi-Bi-Si je izjavio da su neke opasnosti AI četbota prilično zastrašujuće.

"Trenutno nisu inteligentniji od nas, koliko ja vidim, ali mislim da bi uskoro mogli da budu", naglasio je.

"U ovom trenutku vidimo da sistemi kao što je GPT-4 prevazilaze čoveka po nivou opšteg znanja i ta razlika je velika. Što se tiče sposobnosti rasuđivanja, nije toliko dobar, ali očekujemo da će uskoro postati sve bolji. Zato moramo da budemo zabrinuti. Pogledajte kako je bilo pre pet godina, a kako je sada. Pogledajte koliki je to iskorak, a širi se i dalje. To je zastrašujuće", dodao je Hinton.

Hinton je kazao da takmičenje između tehnoloških divova tera kompanije da proizvode nove AI tehnologije opasnim brzinama, čime se ugrožavaju radna mesta i šire dezinformacije.

Pomenuo je i "loše ljude" koji bi mogli da pokušaju da iskoriste AI za "loše stvari".

"Došao sam do zaključka da se vrsta inteligencije koju razvijamo jako razlikuje od inteligencije koju imamo. Mi smo biološki sistemi, a ovo su digitalni sistemi, a velika je razlika u tome što sa digitalnim sistemima imate mnogo kopija istog modela sveta. I sve te kopije mogu da uče zasebno, ali odmah dele svoje znanje. Dakle, to je kao da imate 10.000 ljudi i kad god jedna osoba nešto nauči, svi to automatski znaju. Upravo na taj način četbot servisi znaju toliko više od čoveka", objasnio je Hinton.

Rastanak sa kompanijom Gugl je protekao mirno, pošto je Hinton pohvalio "vrlo odgovoran" pristup te kompanije u razvoju AI.

Hinton je takođe napomenuo da postoji nekoliko drugih razloga zbog kojih je dao otkaz.

"Jedan je taj što imam 75 godina. Dakle, vreme je za penziju. Zapravo želim da kažem i neke dobre stvari o Guglu, a one su verodostojnije ako ne radim za njih", kaže Hinton.

image