Svet

Riši Sunak favorit za mesto britanskog premijera nakon povlačenja Borisa Džonsona

Nekadašnji ministar finansija mogao bi da preuzme novu funkciju već u utorak
Riši Sunak favorit za mesto britanskog premijera nakon povlačenja Borisa Džonsonawww.globallookpress.com © Cover Images

Nekadašnji ministar finansija u vladi Borisa Džonsona Riši Sunak postao je prvi favorit za lidera Konzervativne partije i novog premijera, nakon što se njegov nekadašnji šef sinoć povukao iz trke za te funkcije.

Aktuelna britanska premijerka Liz Tras podnela je ostavku prošle nedelje, nakon svega 45 dana na toj funkciji, a njena Konzervativna partija započela je proces izbora novog lidera koji bi trebalo da je nasledi na čelu vlade.

Na prethodnim izborima za lidera ove partije, održanim prošlog leta, uslov za dobijanje statusa kandidata bila je podrška najmanje 30 konzervativnih poslanika u Parlamentu. Ovog puta, kako bi se proces ubrzao eliminisanjem kandidata s malom podrškom, taj broj povećan je na 100. Dva kandidata sa najvećom podrškom parlamentaraca sukobiće se u direktnom duelu, gde pravo glasa ima nešto manje od dvesta hiljada članova Konzervativne partije.

Za sada je Sunak jedini kandidat koji je dobio podršku više od sto konzervativnih poslanika, a nakon povlačenja Džonsona sve je izvesnije da će tako i ostati. Ukoliko ni jedan drugi kandidat ne dobije dovoljnu podršku, Sunak će biti proglašen za pobednika i mogao bi da se useli u rezineciju u Dauning stritu već u utorak.

Jedini protivkandidat koji bi mogao da pokvari planove Sunaku sada je Peni Mordant, koja je u trci za lidera održanoj tokom leta završila na trećem mestu. Ipak, čak i ako Mordantova uspe da prikupi podršku dovoljnog broja poslanika, ona će se naći pod velikim pritiskom partijskog rukovodstva da se povuče u korist Sunaka, kako bi se očuvalo partijsko jedinstvo a promena na vrhu bila što brža i bezbolnija.

Ministar unutrašnjih poslova Grant Šaps, koji podržava Sunaka, izjavio je da bivši ministar finansija nije ubeđen da je borba gotova.

"On razgovara sa kolegama celo jutro, trudi se da dobije podršku onih poslanika koji su ranije podržavali Džonsona", izjavio je on.

Sunak je na izborima za lidera Konzervativaca održanim preko leta dobio najviše glasova svojih parlamentarnih kolega, ali je u glasanju svih članova ove partije poražen od Liz Tras.

Sunak je tokom izbornog ciklusa kritikovao ekonomsku politiku svoje protivnice, a u jednom trenutku je njena obećanja nazvao "ekonomskom politikom iz bajke". Većina njegovih predviđanja pokazala su se kao tačna, pošto je Trasova za manje od dva meseca uspela da sruši vrednost funte, poveća cenu britanskih pozajmica i u potpunosti izgubi poverenje investitora.

Nakon ostavke Liz Tras u britanskim medijima pojavila se vest da će se Boris Džonson kandidovati za mesto njenog naslednika. On je Konzervativcima doneo ubedljivu pobedu na izborima 2019. godine, ali mu je popularnost tokom poslednjih dvanaest meseci drastično pala nakon serije skandala.

Džonson je u subotu izjavio da je "dobro pozicioniran da Konzervativnoj partiji donese pobedu" na sledećim parlamentarnim izborima, ali se već sledećeg dana povukao iz trke nakon što je postalo jasno da zaostaje za Sunakom.

image