Svet

Kuleba: Tačno je da šaljemo vojnike bliže Pridnjestrovlju

Ministar spoljnih poslova Ukrajine potvrdio da Pridnjestrovlje predstavlja vojnu pretnju za Kijev, iako se u regionu, prema poslednjim dostupnim podacima, nalazi svega oko 1.500 ruskih vojnika
Kuleba: Tačno je da šaljemo vojnike bliže Pridnjestrovljuwww.globallookpress.com © Ameer Al-Mohammedawi

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba potvrdio je danas jučerašnji izveštaj ruske redakcije RT da Oružane snage Ukrajine prebacuju vojnike bliže granici sa Pridnjestrovljem. Ipak, u intervjuu za moldavske medije, on je izjavio da se to radi ne sa ciljem eventualnog ulaska u Pridnjestrovlje, već kako bi Ukrajina osigurala svoju bezbednost u tom delu, budući da se u Pridnjestrovlju još nalaze ruski vojnici.

"Želim da istaknem da je Pridnjestrovlje pitanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Moldavije. Poštujemo Moldaviju i izbor vašeg naroda. Imate pravo da sami odlučite kako ćete razvijati svoju zemlju i kako ćete rešiti problem Pridnjestrovlja. Ali za nas je to takođe problem. To je u vojnom smislu problem", rekao je on.  

Podsetimo, RT je juče, pozivajući na neimenovane izvore, saopštio da se Kijev priprema da uđe na teritoriju Pridnjestrovlja između 9. i 15. maja, kako bi odvukao pažnju Moskve i uništio jedno od najvećih vojnih skladišta Evrope u mestu Kolbasna. Skladište je locirano svega nekoliko kilometara od granice sa Ukrajinom i sada je pod kontrolom Rusije, odnosno, ruskih mirovnih snaga, koje, prema poslednjim dostupnim podacima, čini svega oko 1.500 vojnika.

Skladište je posebno značajno jer se u njemu nalazi velika količina artiljerijske municije iz sovjetskog perioda, koje je sada preko potrebno Kijevu, što je krajem aprila potvrdio i ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznjikov.

Početkom marta, službe bezbednosti Pridnjestrovlja javile su i da su sprečile atentat na lidera regiona, koji je, kako su rekli, pripremala ukrajinska služba. Moskva je u tom periodu nedeljama najavljivala da se može očekivati neka vrsta ukrajinskog napada na ovaj region, što su demantovali iz Kijeva i Kišinjeva. 

Najveći broj stanovnika Pridnjestrovlja, više od 60 odsto njih, su Rusi i Ukrajinci. Još od pre raspada SSSR-a ovaj region radio je na izlasku iz sastava Moldavije, iz straha da bi ta država mogla da se ujedini sa Rumunijom, sa kojom je veže veliki broj, pre svega, kulturoloških veza. O tome koliko su te veze jake dobro kazuje i činjenica da je Kišinjev preimenovao naziv zvaničnog jezika Moldavije iz moldavskog u rumunski.

image