Svet

"Neustrašivi" Šolc o paradi: Ne sme da nas uplaši Putinova sila

Poruka ovog 9. maja ne bi trebalo da bude ono što dolazi iz Moskve. Naša poruka je da prošlost ne može trijumfovati nad budućnošću, kazao je nemački kancelar
"Neustrašivi" Šolc o paradi: Ne sme da nas uplaši Putinova silawww.globallookpress.com © Michael Kappeler/dpa

Evropska unija mora da ostane ujedinjena, da nastavi da podržava Ukrajinu i da je ne zaplaši "demonstracija sile" u Moskvi, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc, nakon veličanstvene Parade pobede u Moskvi.

"Ne sme da nas uplaši ovakva demonstracija sile. Moramo da ostanemo verni našoj podršci Ukrajini koliko god je potrebno", rekao je danas Šolc u Evropskom parlamentu.

On je naglasio da je ruski predsednik Vladimir Putin udaljen 2.200 kilometara od francuskog Strazbura gde održava paradu sa vojnicima i vojnom opremom.

"Poruka ovog 9. maja ne bi trebalo da bude ono što dolazi iz Moskve. Naša poruka je da prošlost ne može trijumfovati nad budućnošću", kazao je nemački kancelar.

Dok se Moskva trudi da održi sećanje na važnu pobedu nad fašizmom, Ukrajina ne krije da je promenila odnos prema sopstvenoj istoriji.

Podsetimo, u trenutku kada se u Moskvi slavi Dan pobede nad fašizmom, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen doputovala je u Kijev.

Kako bi i simbolički prekinuo vezu sa Rusijom, Kijev je ove godine pobedu u Drugom svetskom ratu obeležio juče, 8. maja, a danas obeležava Dan Evrope uz gošću iz Brisela.

"Lepo je vratiti se u Kijev gde se svakodnevno brane vrednosti koje baštinimo", napisala je ona, nazvavši to "tako prikladnim mestom za proslavu Dana Evrope".

image