Rusija

Dan pobede u Moskvi: Zašto je ceo svet gledao vojnu paradu (VIDEO)

Paradi su prisustvovali lideri Belorusije, Kazahstana, Turkmenistana, Kirgizije, Tadžikistana, Uzbekistana i premijer Jermenije
Dan pobede u Moskvi: Zašto je ceo svet gledao vojnu paradu (VIDEO)© Григорий Сысоев / РИА Новости

Počasna parada u čast 78. godišnjice Pobede u Velikom otadžbinskom ratu danas je tradicionalno održana u Moskvi, na glavnom Crvenom trgu prestonice.

Predsednik Rusije i vrhovni komandant Vladimir Putin je, kao i ranije, bio domaćin parade na kojoj su osim vojnika i polaznika različitih vojnih škola, prisustvovali i veterani i njihovi naslednici, ali i oni koji se danas za Rusiju bore u Specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini. Paradi su prisustvovala i istaknuta vojna lica, ministar odbrane Sergej Šojgu, ali i lideri zemalja Zajednice nezavisnih država.

Svečana ceremonija počela je, po planu, tačno u 10 časova po moskovskom vremenu, odnosno, u 9 časova po srednjeevropskom vremenu, u pratnji tradicionalnog zvona i dobro poznatih usklika: "Pažnja! Govori Moskva!"

Vojnici počasne garde izneli su zastavu Ruske Federacije i zastavu pobede u Drugom svetskom ratu, podsećajući da je pre 78 godina, u proleće 1945. godine, zahvaljujući hrabrom napadu Crvene armije osvojen glavni grad nacističke Nemačke, Berlin, i time – makar na neko vreme kako će se kasnije ispostaviti – stavljena tačka na nacizam u Evropi.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu pozdravio je polaznike različitih vojnih akademija. Nakon obilaska paradnih jedinica, ministar se uputio prema predsedniku Rusije i podneo mu izveštaj o pripremljenoj vojnoj paradi.

Nakon toga, usledio je govor predsednika Rusije Vladimira Putina.

Predsednik je celom narodu čestitao veliki praznik, Dan pobede, i istakao da je i danas, baš kao i pre, ruska država suočena sa velikim izazovima, te da je otadžbinu ponovo potrebno braniti. On je objasnio da jedan određeni broj zemalja u svetu danas ponovo želi da uništi Rusiju i da sebično nametne svoja načela ostatku sveta, propagirajući u isto vreme ideje nasilja i uništavajući porodične vrednosti.

"Za nas u Rusiji sećanje na branioce otadžbine je sveto, mi to čuvamo u srcima. Odajemo priznanje svim učesnicima pokreta otpora koji su se hrabro borili protiv nacizma, borcima savezničkih armija SAD, Velike Britanije i drugih država. Sećamo se i poštujemo podvig boraca Kine u borbi protiv japanskog militarizma".

Ipak, jedan deo sveta, kako je kazao, čini se da je zaboravio na strahote koje su se desile tokom Drugog svetskog rata, kada se jedna strana odlučila za "bezumne pretenzije na svetsku dominaciju". 

"Svet kao da zaboravlja na svo stradanje iz tog perioda, kao i na to ko je slomio to monstruozno, totalno zlo i ko nije žalio svoje živote za oslobođenje naroda Evrope. Zbog toga smo svi mi danas svedoci uništavanja sovjetskih spomenika u raznim zemljama", rekao je Putin.

Upravo ove zemlje pripremale su nov napad na Rusiju, okupivši oko sebe "neonacističku pogan iz čitavog sveta" u želji da tako ponište sve ono što je bilo postignuto nakon Drugog svetskog rata.

"Prekomerne ambicije, oholost i osećaj da im je sve dozvoljeno neizbežno dovode do tragedija. Upravo je to razlog katastrofe koju sada doživljava ukrajinski narod", objasnio je Putin.

Ipak, on je optimistično naglasio da se svet kreće ka multipolarnosti i jednom pravednijem svetu. Ponovio je da "danas nema važnijeg posla" od onoga na frontu gde oni koji su "pod vatrom" obezbeđuju sigurnost otadžbine.

"Od vas zavisi budućnost naše državnosti i našeg naroda", poručio je lider, dodavši da se ceo narod danas moli za sve one koji brane Rusiju, a tako i njihove porodice.

"Pozdravljam vas, prijatelji! Nema u svetu ništa jače od naše ljubavi prema otadžbini. Za Rusiju! Za naše odvažne Oružane snage! Za pobedu! Ura!", zaključio je Putin.

Na ovogodišnjoj paradi učestvovalo je više od 8.000 vojnika, od kojih se 530 danas bore u okviru Specijalne vojne operacije.

Nakon ceremonije, predsednik Rusije je položio cveće na Grob neznanog junaka u Aleksandrovskom parku.

  • 9. maj 2023 • 10:10

    10:10

    Prenos parade je završen

    Onlajn-prenos parade u Moskvi je završen.

  • 10:09

    Putin položio cveće na Grob neznanog junaka u Aleksandrovskom parku

    Predsednik Rusije položio je cveće na Grob neznanog junaka u Aleksandrovskom parku.

  • 09:52

    Putin i Šojgu napuštaju paradu

    Predsednik Rusije Vladimir Putin i ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu, u pratnji drugih zvaničnika, zajedno napuštaju paradu.

  • 09:49

    Putin se pozdravlja sa veteranima

    Predsednik Rusije pozdravlja se sa veteranima iz Drugog svetskog rata, još jednom odajući počast onima koji su u mnogome zadužili otadžbinu!

  • 09:48

    Parada je završena!

    78. svečana parada u Moskvi je završena!

  • 09:42

    Ruska vojna tehnika prolazi Crvenim trgom

    Nakon polaznika različitih vojnih akademija Ruske Federacije, Crvenim trgom svečano prolazi vojna tehnika.

    Na čelu ovog dela parade je, po tradiciji, čuveni tenk Crvene armije - tenk "T-34". 

    Za njim prolazi kolona mnogofunkcionalnih oklopnih vozila "Tigr-M SpN" i oklopno vozilo "VPK-Ural" sa dodatnom zaštitom.

    Po prvi put, u paradi učestvuju i zaštićena specijalna vozila, zasnovana na vozilu "Kamaz".

    Moskvom prolaze i visokoprecizni raketni sistemi "Iskander-M" 112. gardijske raketne brigade grada Novorosijska, kolona protivraketnih sistema S-400 "Triumf" 584. gardijskog protivraketnog puka Crvene zastave Vazdušno-kosmičkih snaga RF i autonomni lanseri za rakete sistema "Jars".

  • 09:31

    Pored tribina prolazi zastava Rusije

    Pored tribuna prolazi grupa koji nose zastavu Ruske Federacije, zastavu pobede i zastavu Oružanih snaga Rusije.

    U pratnji je počasna garda 154. posebnog komandnog Preobraženskog puka, koji simbolizuje tri vrste Oružanih snaga Rusije: kopnene, vazdušno-kosmičke snage i mornaricu.

    Maršu prisustvuju i polaznici Vojne škole Suvorova, Vojno-pomorske škole Nahimova, Kronštatskog kadetskog vojnog korpusa, Opšte akademije Oružanih snaga Rusije, Akademije za logistiku. Paradi prisustvuju i studenti Više baltičke vojno-pomorske škole Aleksandra Ušakova, kadeti Pomorskog politehničkog instituta, Pomorskog korpusa Petra Velikog, polaznici Akademije strateških raketnih snaga Petra Velikog, Serpuhovskog ogranka Akademije Petra Velikog. 

    Crvenim trgom marširaju i paradne jedinice Više gardijske vazdušno-desantne komandne škole grada Rjazana, pripadnici ruskog FSB-a, kadeti Vojne akademije za radiološku, hemijsku i biološku odbranu, vojnici 38. posebne železničke brigade, pripadnici vojne policije Oružanih snaga Rusije i Ministarstva za vanredne situacije, kao i drugi učesnici istaknutih vojnih institucija.

  • 09:28

    Prvi na paradi - polaznici vojno-muzičkih škola

    Prvi pored tribina tradicionalno prolaze polaznici Moskovske vojno-muzičke škole general-pukovnika Valerija Halilova.

    Mladi polaznici određuju tempo kretanja učesnika parade.

  • 09:26

    Svečani prolaz parade predvodi general Saljukov

    Glavni komandant kopnene vojske general armije Oleg Saljukov predvodi svečani prolaz učesnika parade.

  • 09:21

    Putin: Ponosimo se svima onima koju se danas bore za svoju otadžbinu!

    Rusija ceni sve borce koji se danas bore u Specijalnoj vojnoj operaciji, naglasio je predsednik Rusije.

    "Verni smo zavetima predaka, ponosimo se učesnicima Specijalne vojne operacije, svima koji se bore na prvoj liniji fronta. Danas nema važnijeg posla od vaše borbe, od vas zavisi budućnost naše državnosti i našeg naroda".

    "Vi časno izvršavate vaš dug pred svojim narodom i državom. Podržava vas cela nacija", rekao je Putin, ističući da se ceo narod danas moli za sve one koji brane Rusku Federaciju.

    On je skrenuo pažnju da se danas na paradi nalaze mnogi koji se bore u Ukrajini.

    "Pozdravljam sve koji se danas bore za Rusiju", naglasio je lider.

    "Nema u svetu ničeg jačeg od naše ljubavi prema domovini. Ništa nije jače od našeg jedinstva! Za Rusiju! Za pobedu! Ura", rekao je Putin.

    "Ura! Ura! Ura!", ponosno usklikuje prisutni narod na paradi.

image
VV inauguration
banner