Svet

Turska: SAD se mešaju u predsedničke izbore

Na Zapadu tvrde da geopolitičke preferencije Ankare ne odgovaraju njenim interesima, a suština je da Turska nije prihvatila američki mandat, kazao je turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu
Turska: SAD se mešaju u predsedničke izboreGetty © Burak Kara / Stringer

Zapadna štampa pojačano i sve aktivnije manipuliše predstojećim izborima u Turskoj, izjavio je ministar unutrašnjih poslova zemlje Sulejman Sojlu za list "Jeni akit" siguran da je posredi američki plan.

Zapad je prodro u politički sistem Turske posle 1960. godine, ali je aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan uspeo da ga se otarasi, kazao je Sojlu.

"Zapad je počeo da iznosi svoju viziju o Turskoj. Kada pobedimo na izborima ove godine, počeće vek stabilnosti. Svesni su toga. Nema izbora koje američki ambasador ne bi želeo da kontroliše", siguran je ministar.

Na Zapadu, primetio je Sojlu, tvrde da geopolitičke preferencije Ankare ne odgovaraju njenim interesima, ali suština je da Turska "nije prihvatila američki mandat".

"Sto četiri godine pokušavaju da se osvete za to. Svi sve znaju", zaključio je prvi čovek turskog MUP-a.

Ministar je ranije optužio SAD da pokušavaju da stvore terorističku državu u blizini granica Turske. Posle terorističkog napada u Istanbulu prošle godine nije prihvatio saučešće Vašingtona. A na sastanku sa mladima prošle nedelje je izjavio da SAD "i dalje gube reputaciju", da ceo svet "mrzi Ameriku", a da je Evropa je "pijun" Sjedinjenih Država.

Predsednički i parlamentarni izbori u Turskoj biće održani 14. maja. Glavni protivnik aktuelnog predsednika Erdogana je jedinstveni kandidat opozicionog Narodnog saveza Kemal Kiličdaroglu.

Na izborima učestvuju i lider stranke Memleket i kandidat Alijanse Ata. Ukoliko nijedan kandidat ne osvoji 50 odsto glasova, drugi krug predsedničkih izbora trebalo bi da bude održan 28. maja.

image