Svet

"Fajnenšel tajms": Kako roba iz EU vredna milijardu dolara nestaje u ruskoj trgovini iz senke

Zapadni zvaničnici tvrde da je Moskva preusmerila osetljiv izvoz koji je na meti sankcija
"Fajnenšel tajms": Kako roba iz EU vredna milijardu dolara nestaje u ruskoj trgovini iz senkeGetty © Spencer Platt / Staff

Više od milijardu dolara izvoza iz EU koji je na meti sankcija nestalo je u tranzitu ka ruskim ekonomskim partnerima, a zapadni zvaničnici tvrde da je ova "trgovina iz senke" pomogla da se održi ekonomija Kremlja.

Javni podaci koje je analizirao "Fajnenšel tajms" otkrili su da je samo oko polovina od dve milijarde dolara kontrolisanih artikala "dvostruke namene" isporučenih iz EU zaista stiglo na navedena odredišta u Kazahstanu, Kirgistanu i Jermeniji.

Ova roba, za koju EU smatra da ima potencijalnu upotrebu za vojne ili obaveštajne službe i koja podleže kontroli izvoza, možda je ušla u Rusiju direktno iz EU pod izgovorom da je samo prolazila.

Nesrazmerno veliki deo izvoza iz senke, koji nikada nije stigao na svoje zvanično odredište, napustio je EU iz baltičkih zemalja koje se graniče sa Rusijom i Belorusijom.

Predmeti su poslati 2022. nakon početka ruske Specijalne vojne operacije, kada je osetljiva trgovina EU sa Kazahstanom, Kirgistanom i Jermenijom - tri bivše sovjetske države koje su sada u ekonomskoj uniji sa Rusijom - porasla na nivo bez presedana.

Neusklađenost u evidenciji ukazuje na to da je Rusija, navodno, zaobišla sveobuhvatne sankcije uz pomoć posrednika, agenata ili dobavljača koji stavljaju lažna odredišta na carinske deklaracije EU i tako uspela da zadrži pristup ključnim evropskim proizvodima, uključujući komponente aviona, optičku opremu i gasne turbine.

Za neke specifične kategorije robe - uključujući gasne turbine, lemilice i opremu za radio emitovanje - čini se da skoro nijedan od artikala poslatih iz EU nije stigao na svoje navodne destinacije, prema podacima o uvozu, navodi "Fajnenšel tajms".

Sve to pokazuje da sankcije Moskvi zapravo ne funkcionišu.

U februaru je EU zabranila tranzit robe dvostruke namene kroz Rusiju, što znači da ona ne može da uđe u Rusiju direktno iz EU, čak i ako je na kraju namenjena drugoj zemlji. Ali zvaničnici u baltičkim državama strahuju da je zabrana i dalje nedovoljna da zaustavi tok robe.

Analizom trgovine EU u godini nakon početka sukoba u Ukrajini, "Fajnenšel tajms" je došao do proračuna da je, na primeru Kazahstana, "nestalo" 2,9 milijardi dolara trgovine.

U 13 meseci nakon početka Specijalne vojne operacije, podaci Litvanije pokazuju da je poslala 84 miliona dolara osetljive robe u Kazahstan, koji je prijavio da je primio samo 11 miliona dolara.

Kazahstanska vlada navodi da preduzimaju mere protiv ponovnog izvoza robe u Rusiju. "U principu, mi se kao vlada nismo pridružili sankcijama, ali dajemo sve od sebe da zaštitimo našu ekonomiju od njihovih nenamernih posledica", rekao je visoki kazahstanski zvaničnik. "To znači da preduzimamo mere da sprečimo korišćenje naše teritorije za zaobilaženje ovih sankcija. I održavamo redovan i iskren dijalog sa našim partnerima o tome."

image