Svet

Republikanci pokrenuli pitanje o stranim plaćanjima Hanteru Bajdenu, pominju i Vuka Jeremića

Odbor Predstavničkog doma za nadzor tvrdi da je Hanter Bajden iskoristio svoje porodične veze kako bi doveo do sastanka srpskog kandidata za generalnog sekretara UN Vuka Jeremića i tadašnjeg savetnika za nacionalnu bezbednost potpredsednika SAD Kolina Kala 2016. godine
Republikanci pokrenuli pitanje o stranim plaćanjima Hanteru Bajdenu, pominju i Vuka JeremićaGetty © Drew Angerer/Getty Images

Republikanci u Predstavničkom domu Kongresa SAD saopštili su da su članovi porodice aktuelnog američkog predsednika Džozefa Bajdena primili milionske uplate od stranih entiteta.

Predsedavajući Odbora Predstavničkog doma za nadzor Džejms Komer izneo je nove informacije u nameri da potkrepi tvrdnje da su članovi Bajdenove porodice, uključujući njegovog sina Hantera, primili milione dolara od stranih entiteta u Kini i Rumuniji, što se navodno dešavalo i u vreme kada je Džozef Bajden bio potpredsednik SAD, navodi se u dopisu do kojeg je došao Si-En-En.

Odbor je dobio nove bankovne evidencije koje se navode u dopisu, a koje uključuju uplate kompanijama u vezi s Hanterom Bajdenom, navodi američka TV mreža.

Navodne veze Hantera Bajdena i Vuka Jeremića

Republikanci takođe tvrde i da je Hanter Bajden koristio svoje porodične veze kako bi pomogao u održavanju sastanka 2016. između srpskog kandidata za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Vuka Jeremića i Kolina Kala, tadašnjeg savetnika za nacionalnu bezbednost tadašnjeg potpredsednika SAD Džozefa Bajdena.

Si-en-en navodi da je u mejlu iz juna 2016. Jeremić pisao Hanteru Bajdenu i njegovom poslovnom saradniku Eriku Šverinu u kome je tražio da se "sastane sa savetnikom za nacionalnu bezbednost VPOTUS (potpredsednik SAD) Kolinom Kalom" u vezi sa izborima za generalnog sekretara UN.

U izveštaju piše da je Šverin savetovao Hanteru da "razmisli o tome kako želi da odgovori", piše Si-En-En.

Takođe se navodi da je Jeremić u mejlu iz jula 2016. napisao kako "sastanak sa Kolinom nije trajao dugo, ali mislim da nije prošao preterano loše. Ono što je suboptimalno je to što se čini da je OVP (kancelarija potpredsednika SAD) van kruga donošenja odluka o pitanju izbora za generalnog sekretara UN. Kolin je obećao da će se bolje informisati o tome šta se trenutno dešava", prenosi Si-En-En.

Republikanci su saopštili da nameravaju da se više pozabave time, ali su zaključili da se čini da se "zvaničnik Bajdenove administracije sastao sa Jeremićem da razgovara o izborima za generalnog sekretara UN-a po nalogu Hantera Bajdena i/ili njegovih poslovnih saradnika".

O ovim navodima Kal se nije izjašnjavao, dok su Jeremićevi advokati u pismu poručili Odboru da neće odgovoriti na zahtev za dokumentaciju i svedočenje zbog pitanja podele vlasti, kao i zato što pravila Predstavničkog doma ograničavaju sudske pozive na ljude "unutar Sjedinjenih Država".

Uplate rumunskog biznismena

Bankovni zapisi koji se citiraju u dopisu Odbora pokazuju da je rumunski biznismen Gabrijel Popovisiju počeo da šalje novac saradniku Hantera Bajdena Robu Vokeru u roku od pet nedelja nakon sastanka tadašnjeg potpredsednika Džozefa Bajdena sa rumunskim predsednikom Klausom Johanisom 2015. godine.

Si-En-En navodi da je Hanter Bajden obavljao legalne pravne poslove za Popovisijua, koji je 2016. godine osuđen za korupciju.

Voker je primio više od 3 miliona dolara u periodu između novembra 2015. i maja 2017. godine, i poslao oko milion dolara u različitim ratama Hanteru Bajdenu, njegovom poslovnom saradniku Džejmsu Džilijanu kao i Hali Bajden, udovici najstarijeg predsednika predsednika, Boa Bajdena, koji je umro u maju 2015.

Hanter Bajden je sa udovicom svog brata bio u romantičnoj vezi neko vreme nakon bratovljeve smrti, napominje Si-En-En.

Dopis republikanca Džejmsa Komera dovodi do pitanja o tome zašto je Popovisiju direktno plaćao poslovnog saradnika porodice Bajden, umesto da novac uplaćuje advokatskoj firmi u kojoj je Hanter Bajden radio u to vreme ili drugoj firmi na koju je Hanter navodno uputio rumunskog biznismena, piše američki medij.

Si-En-En napominje da je i bivši advokat bivšeg predsednika Donalda Trampa Rudi Đulijani takođe bio u vezi sa Popovisiuom.

Uplate kineskih državljana

U dopisu se takođe navodi da su dva kineska državljana uplatila 100.000 dolara profesionalnoj korporaciji Hantera Bajdena preko energetske kompanije koju podržava Kina.

Republikanci tvrde da je bar jedna od tih osoba imala veze sa Komunističkom partijom Kine.

Si-En-En navodi da su ove transakcije, kao i veze koje je Hanter Bajden uspostavio sa energetskom kompanijom koju podržava Kina nakon što je Džozef Bajden napustio funkciju potpredsednika, odavno poznati.

U dopisu se takođe navodi da su dvojica kineskih državljana bili povezani sa CEFC-om, kineskim energetskim konglomeratom koji je imao poslovne odnose sa Hanterom Bajdenom.

Članovi odbora tvrde da je jedan od pojedinaca "koristio CEFC kako bi podmićivao i koruptivno uticao na strane zvaničnike."

Dopis uključuje kopiju bankovne transakcije koja pokazuje da je 4. avgusta 2017. CEFC poslala 100.000 dolara Hanterovoj profesionalnoj korporaciji "Ovasko P.C."

Dopis takođe uključuje detalje iz bankovnih zapisa o tome kako je novac premeštan između kompanija, uključujući uplatu od 100.000 dolara jednoj od kompanija Hantera Bajdena koju je tada finansirala kineska firma sa sedištem u vezi sa CEFC-om.

Komer navodi da transakcija "demantuje tvrdnju predsednika Bajdena da njegova porodica nije dobila novac od Kine."

Ipak, Odbor u izveštaju priznaje da "postoje legitimne komercijalne transakcije sa pravnim licima i pojedincima sa sedištem u Kini."

"Međutim, obrazac ponašanja Bajdena i njihovih kineskih partnera – sačuvan u relevantnim bankarskim evidencijama – nagoveštava pokušaj da se zatre trag izvoru novca", navodi Odbor, prenosi Si-En-En.

Komer je ranije otkrio da su članovi Bajdenove porodice indirektno primili nešto više od milion dolara od kineske kompanije "Stejt enerdži HK limited".

Republikanci u Senatu su 2020. godine prvi put detaljno opisali kako je saradnik Hantera Bajdena Rob Voker slao novac kompanijama povezanim sa Hanterom i predsednikovim bratom Džejmsom, nakon što je od kineske kompanije primio tri miliona dolara.

Najnoviji dopis republikanaca tvrdi da je Voker deo tog novca poslao i Hali Bajden, kao i nepoznatom bankovnom računu identifikovanom samo kao "Bajden".

Istrage će se nastaviti

Republikanci nameravaju da nastave istrage, piše Si-En-En.

Odbor će takođe nastaviti da se zalaže za izmene zakona koje bi omogućile dodatno izveštavanje o finansijama članova porodice predsednika ili potpredsednika, objavljivanje stranih transakcija koje uključuju poslovanja članova porodica visokih izabranih zvaničnika i ubrzani pregled svih sumnjivih izveštaja o aktivnostima banaka koji se odnose na neposredne članove porodice predsednika ili potpredsednika.

Komer je svoja saznanja izveo na konferenciji koju je održao sa svojim partijskim kolegama, navodi američki medij.

"Ti ljudi nisu došli kod Hantera Bajdena zato što je razumeo svetsku politiku ili što je bio iskusan u tome, ili što je razumeo kineske poslove. Hteli su ga zbog uticaja koji je imao zahvaljujući svom prezimenu", izjavila je republikanka iz Južne Karoline Nensi Mejs.

Plaćanja iz inostranstva postavljaju pitanja o poslovnim aktivnostima Hantera Bajdena dok je njegov otac bio potpredsednik, ali Odbor nije naglasio bilo kakvu nezakonitost u vezi sa isplatama iz stranih izvora, piše Si-En-En i dodaje da bankarska evidencija sama po sebi takođe ne ukazuje na svrhu izvršenih uplata.

Komer nije odgovorio na pitanje koje je konkretne političke odluke Džozef Bajden doneo pod navodnim uticajem plaćanja iz inostranstva.

On je umesto toga izjavio da je Bajden tokom poslednje godine Obamine administracije putovao po svetu i razgovarao o stranoj pomoći, ocenivši da postoje odluke koje je Džozef Bajden doneo kao potpredsednik, a koje "stavljaju Kinu na prvo, a Ameriku na drugo mesto."

Bela kuća i Hanterov savetnik demantuju

Portparol Bele kuće Jan Sams demantovao je Komera rekavši da Komer ima "istoriju poigravanja sa činjenicama i širenja neutemeljenih insinuacija", takođe optuživši Komera da je sakrio informacije od javnosti kako bi selektivno promovisao svoje vlastite narative i izneo lične napade na predsednika i njegovu porodicu.

Savetnik Hantera Bajdena Abe Louel ocenio je da su republikanska "otkrića" prepakovane pogrešne izjave o "savršeno pravilnim sastancima i poslovanjima privatnih lica."

"Umesto ponavljanja starih istraga koje nisu pronašle dokaze o prestupima gospodina Bajdena, predstavnik Komer bi trebalo da obavi istragu mnogim entitetima u vezi sa bivšim predsednikom Trampom i članovima njegove porodice", rekao je on.

Komer nije isključio mogućnost da njegov Odbor istraži međunarodne poslove Donalda trampa i njegove porodice pre nego što donese bilo kakve zakonske preporuke za rešavanje trgovine uticajem.

"Sagledaćemo sve kada budemo spremni da uvedemo zakon o zabrani trgovine uticajem", rekao je Komer i dodao da su se "i republikanci i demokrate žalili na porodice američkih predsednika koje primaju novac."

Govoreći o inostranom poslovanju Trampovog zeta Džereda Kušnera, Komer je rekao da se neće izjašnjavati o tome da li se slaže sa Kušnerovim poslovnim praksama ili ne, ali je napomenuo da zapravo zna koji su njegovi poslovi, za razliku od Bajdenovih.

image