Svet

Izvinjavamo se, bezrezervno: Ambasador SAD u Južnoj Africi "vadi fleke" posle diplomatskog skandala

Optužbe da Južna Afrika snabdeva Rusiju oružjem izazvale su diplomatski skandal
Izvinjavamo se, bezrezervno: Ambasador SAD u Južnoj Africi "vadi fleke" posle diplomatskog skandala© Tanjug/AP Photo

Američki ambasador u Južnoj Africi Ruben Brigeti izvinio se "bezrezervno" nakon što je priznao da je "prešao liniju" na konferenciji za medije optuživši zemlju domaćina da snabdeva Moskvu oružjem.

Kako prenosi "Tajms", Brigetijevo "ponašanje i izjave" izazvali su "potpuno nezadovoljstvo" južnoafričke vlade koja je navela da su takvi komentari u suprotnosti sa obostrano korisnim i srdačnim odnosom koji postoji između SAD i Južne Afrike.

Brigeti je izazvao diplomatski skandal kada je rekao novinarima da je ruski brod koji je pristao u pomorskoj bazi "Sajmons taun" napustio Južnu Afriku natovaren oružjem.

On je takođe rekao da je Vašington utvrdio da je brod bio napunjen oružjem dok je bio privezan u pomorskoj bazi u decembru.

Brigetijevi komentari izazvali su bes i negodovanje zvaničnika. Predsednik Siril Ramafosa je od tada najavio da će vlada pokrenuti nezavisnu istragu kako bi ispitala ove navode.

"Nakon sastanka, ambasador je priznao da je prešao granicu i bezrezervno se izvinio vladi i narodu Južne Afrike. Južna Afrika je globalno poznata po jednom od najstrožih procesa prodaje oružja drugim zemljama. Procesom upravlja Nacionalni komitet za kontrolu oružja konvencije, koji je formiran aktom parlamenta, Nacionalnim zakonom o kontroli konvencionalnog naoružanja i Ustavom, saopšteno je iz Kancelarije za međunarodne odnose i saradnju.

"Svako za koga se utvrdi da je prekršio zakon suočiće se sa teškim posledicama. Južna Afrika poziva američku ambasadu u Pretoriji da koristi uspostavljene diplomatske kanale komunikacije kako bi prenela bilo kakvu zabrinutost ili tražila razjašnjenje o svim nesporazumima koji mogu nastati u bilateralnim odnosima", navodi se u saopštenju.

image