Svet

Izvestan drugi krug predsedničkih izbora, oglasio se Erdogan: Neko je u kuhinji, a mi na balkonu

Nijedan kandidat nije dobio 50 odsto glasova, sledi drugi krug predsedničkih izbora
Izvestan drugi krug predsedničkih izbora, oglasio se Erdogan: Neko je u kuhinji, a mi na balkonu© Tanjug/AP Photo/Ali Unal

Koalicija aktuelnog predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Stranka pravde i razvoja (AKP) odnela je pobedu na parlamentarnim izborima sa 49 odsto glasova.

Ovako je raspoređeno 600 mesta u turskom parlamentu:

  • Vladajuća koalicija: 322 poslanika
  • Opoziciona koalicija: 212 poslanika
  • Ostalo: 66 poslanika

Nakon obrađenih 100 odsto biračkih listića na predsedničkim izborima u Turskoj, aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan je osvojio 49,35 odsto glasova, dok njegov glavni protivkandidat Kemal Kiličdaroglu ima 45 odsto, javila je televizija TRT Haber. S obzirom da nijedan kandidat nije dobio 50 odsto glasova, očekuje se drugi krug predsedničkih izbora 28. maja.

Građani Turske birali su juče predsednika, kao i sastav parlamenta, a pravo glasa imalo je više od 64,1 miliona ljudi u Turskoj i inostranstvu.

Na parlamentarnim izborima za glasove birača borile su se ukupno 24 političke stranke i 151 nezavisni kandidat.

Erdogan, koji je ostvario bolji rezultat nego što su najavljivale predizborne ankete, oko jedan sat ujutru obratio se pristalicama sa balkona, iz sedišta AKP u Ankari.

On je govor započeo rečima "neko je u kuhinji, a mi na balkonu", misleći na Kiličdaroglua, koji je tokom predizborne kampanje objavljivao video snimke iz svoje kuhinje.

"Iako konačni rezultati još nisu stigli, značajno vodimo. Još ne znamo konačne zvanične rezultate, čekamo deklaraciju volje našeg naroda. Dok čekamo rezultate, odlučio sam da unapred održim tradicionalni govor sa balkona. Naš narod je odlučio. Ne trebaju nam novi izgovori. Videćemo volju našeg naroda kada budemo videli konačne rezultate", kazao je Erdogan.

On je, u trenutku kada je prebrojano nešto više od 90 odsto glasačkih listića, rekao da će poštovati volju naroda, i u slučaju da nacija odluči da ide u drugi krug.

image