Svet

Makron: Ne dajemo Ukrajini oružje za napad na Rusiju

Francuski predsednik je istakao da je Pariz spreman za obuku ukrajinskih pilota već "sada", ali da razgovor o slanju aviona Kijevu i dalje ostaje na teorijskoj ravni
Makron: Ne dajemo Ukrajini oružje za napad na Rusijuwww.globallookpress.com © Panoramic/Keystone Press Agency

Francuska ne isporučuje Ukrajini oružje koje bi Kijevu omogućilo napad na Rusiju, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron.

"Ne isporučujemo Ukrajini oružje koje će joj omogućiti da napadne Rusiju ili dođe do njene teritorije", rekao je Makron.

On je napomenuo da je strategija Francuske da nastavi da pomaže Ukrajini.

"Francuska strategija je jednostavna: nastavite da pomažete Ukrajini da preživi, a kada dođe trenutak, pokrenite kontraofanzivu da se sve strane vrate za pregovarački sto pod uslovima koje je odabrala, kako bi se izgradio održiv mir za nju", izjavio je Makron za francuski kanal TF1, prenose "RIA Novosti".

Francuska bi odmah mogla da počne sa obukom ukrajinskih pilota

"Otvorili smo vrata za obuku ukrajinskih pilota, obuka može da počne sada", istakao je francuski predsednik tom prilikom.

Međutim, on nije potvrdio da je Pariz spreman da Kijevu pošalje borbene avione, napomenuvši da taj razgovor na tu temu ostaje "teoretski".

"Danas su obuka i popravka već isporučenog naoružanja glavni zadaci. Francuska će nastaviti da snabdeva Ukrajinu municijom i vrši popravke već isporučenog naoružanja", rekao je on.

Dan ranije Makron je u Parizu razgovarao sa Vladimirom Zelenskim . U zajedničkom saopštenju nakon sastanka saopšteno je da Francuska namerava da obuči nekoliko ukrajinskih bataljona u narednim nedeljama i da ih opremi sa desetinama oklopnih vozila i lakih tenkova, uključujući i AMH-10RCs borbena vozila.

Nakon radne večere koja je trajala više od tri sata, francusko predsedništvo je sugerisalo da će se Pariz usredsrediti na slanje sistema protivvazdušne odbrane Kijevu.

image